Wéber Kata is megjelenik a Variety forgatókönyvírói toplistáján

Wéber Kata is megjelenik a Variety forgatókönyvírói toplistáján

Felkerült a Variety kiváló adottságokkal megáldott forgatókönyvírókról összeállított tízes toplistájára Wéber Kata, aki Mundruczó Kornél több filmjének forgatókönyvét írta, legutóbb a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Pieces of a Woman című produkcióét.

A hollywoodi szaklap minden évben közli a legizgalmasabbnak tűnő filmes szerzők, forgatókönyvírók, színészek, animációs filmesek, producerek, operatőrök tízes toplistáját. Idén a tíz kiváló adottságokkal megáldott forgatókönyvíró közé Wéber Katát is beválogatták.

A Pieces of a Womant egy-két hete nagy sikerrel vetítették a velencei filmfesztivál versenyprogramjában, főszereplője, Vanessa Kirby megkapta a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpi-díjat és a diákzsűri is díjazta filmet. A velencei premier után bemutatták a torontói filmfesztivál programjában és a Netflix már biztos, hogy meg vásárolta internacionális forgalmazásra.

Wéber a Kata Pieces of a Woman forgatókönyvét saját színdarabja alapján írta. Ezelőtt Mundruczó Fehér isten és Jupiter holdja című filmjeinek forgatókönyvét is ő jegyezte.

A Variety 2020-as toplistáján a magyar szerző mellett megjelenik még Tracey Deer és Meredith Vuchnich (Beans), Clare Dunne (Herself), Shaka King és Will Berson (Judas and the Black Messiah), Viggo Mortensen (Falling), Andy Siara (Palm Springs), Kemp Powers (One Night in Miami), Emma Seligman (Shiva Baby), Remi Weekes (His House) és Tracey Scott Wilson (Respect).

A múlt évben a forgatókönyvírói élmezőnybe a Honey Boyt író Shia LaBeouf is bekerült, ezelőtt mindazonáltal Charlie Kaufman, Jennifer Lee, azonfelül a Star Treket jegyző Alex Kurtzman és Roberto Orci is toplistás volt.

mti