Bosch-díj: két miskolci végzős egyetemistát jutalmaztak

Bosch-díj: két miskolci végzős egyetemistát jutalmaztak

Átadták a Bosch-díjakat a Miskolci Felsőfokú intézményben. A Gépészmérnöki és Informatikai Kar, emellett a Gazdaságtudományi Kar diplomaosztó ünnepségén egy-egy kimagasló eredménnyel végzett hallgató kapta meg az elismerést. A díjat félévről félévre olyan hallgatók nyerhetik el, akik tanulmányaik esetén nemcsak rendkívüli hatékonyságot nyújtottak, hanem kutatási tevékenységet vagy másfajta közéleti, szociális, társadalmi munkát is végeztek. Az elismerés, amelyre végzősök pályázhatnak, pénzjutalommal jár, és a nyertesek részt vehetnek egy állásinterjún a Robert Bosch Power Tool Kft. -nél. Ez alkalommal Veres Dominika és Havellant András Marcell kaphatta meg a díjat Fükő Lászlótól, a cég ügyvezető igazgatójától, ráadásul Tóthné Vankucz Mariannától, a társaság HR vezetőjétől.

Az elektromos kéziszerszámokat, akkumulátorokat is gyártó Robert Bosch Power Tool Kft. és a Miskolci Egyetem immáron nagyjából tíz éve funkcionál közösen. A társaság főleg a gyakorlati tapasztalatszerzésben támogatja a hallgatókat. Gyakornoki programot tart fenn, részt vesz a felsőfokú duális képzésben, tanszéket működtet. Az üzem előző évben ősszel megerősítette stratégiai együttműködését az egyetemmel.

Szövetségben képzik a jövő mestereit

A duális felsőfokú programban a hallgatók már az első félévtől kezdve vállalati helyzetek közt bővíthetik elméleti tudásukat, ahol a Bosch mentorai támogatják őket. A cég és az egyetem együttes képzést is indított 2021-ben, a logisztikai csomagolásfejlesztő képzés és a szakmérnök szakirányú továbbképzés is megfelel a legújabb piaci igényeknek. Az felsőfokú intézményben 2004 óta üzemel a Robert Bosch Mechatronikai Tanszék, melynek elindításában és a labor felszerelésében is tevékeny részt vállalt a társaság.

A kéziszerszámgyár gyakornoki programjában az egyetemisták tanulmányaik mellett rugalmas időbeosztásban szerezhetnek gyakorlatot a gyárban. Ezzel egy jövőt alakító munkahelyen kezdhetik el karrierjüket, és a diplomaszerzés után akár főállású pozícióba is kerülhetnek. Az egyetem mindazonáltal támogatja azt, hogy a gyakornokok össze tudják egyeztetni a tanulmányaikat a munkavégzéssel.

„A mai világban versenyelőnyt jelent egy fiatal munkavállalónak, ha egyetemi tanulmányai alatt nemcsak biztos elméleti és gyakorlati tudást, hanem munkatapasztalatot is szerzett. Bízunk benne, hogy hozzájárulásunkkal a Miskolci Egyetem végzősei közülük kerülnek ki a régió legrátermettebb mesterei, és sokan köteleződnek el hosszú távra a Bosch mellett” – mondta Fükő László ügyvezető igazgató.