Visszavonul a közéleti tevékenységtől András yorki herceg

Visszavonul a közéleti tevékenységtől András yorki herceg

Visszavonul az angol királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől András yorki herceg, II. Erzsébet királynő fia, aki a minap egy mind nagyobb botrányt kavaró interjúban igyekezett magyarázni kapcsolatát egy elítélt szexuális bűnözővel.

A herceg egyenes utalást tett arra, hogy kész jogi eljárásnak is alávetni magát.

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli kereskedelmi és baráti viszonyt ápolt egy amerikai pénzemberrel, Jeffrey Epsteinnel, aki a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések okán.

Epsteint a nyári hónapokban megint őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban öngyilkosságot követett el börtöncellájában.

Az 59 éves András – az angol uralkodó harmadik gyermeke, aki ebben a pillanatban a nyolcadik az angol trónutódlási sorban – a BBC televízió interjúműsorában tagadta azt a vádat, hogy neki is szexuális kapcsolata lett volna egy fiatalkorú lánnyal.

Epstein szexuális üzelmeinek egyik korábbi áldozata, a most 35 éves floridai Virginia Giuffre – korábbi nevén Virginia Roberts – alapján Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények alapján akkor még kiskorúnak számított.

András herceg a BBC-interjúban kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre-val. Kijelentette: arra sem emlékszik, hogy egyáltalán bármikor is találkozott volna a fiatal nővel.

Az angol uralkodó fia tagadta azt is, hogy bármit tudott volna Epstein bűncselekményeiről, mielőtt a néhai mágnást elítélték ezek okán.

A herceg udvari forrásokból származó nem hivatalos médiaértesülések alapján azért egyezett bele az interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben.

Kijelentései viszont korrekten az ellenkező hatást érték el: az interjú egyre nagyobbra dagadó botrányt kavart. Részévé vált a december 12-ére kiírt előre hozott brit parlamenti választások kampányának, és a héten több átfogó óriásvállalat – köztük a BT távközlési konglomerátum, a Standard Chartered Bank és a KPMG vállalkozásbeli tanácsadó cégcsoport – közzétette, hogy kivonul a yorki herceg nevéhez kötődő vállalkozástámogatási programokból.

Egy neves amerikai ügyvéd, Gloria Allred, aki Epstein szexuális bűncselekményeinek több áldozatát képviseli, a The Guardian című brit napilapnak azt mondta: az lenne a tisztességes eljárás András herceg részéről, ha önként jelentkezne kihallgatásra az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) és az illetékes New York-i ügyészi hivatalnál, amely Epstein halála ellenére folytatja a vizsgálatot a néhai elítélt mágnás szexuális visszaéléseinek ügyében.

A yorki herceg bejelentésében utalást tett arra, hogy erre hajlandó lenne. Közölte: “ha elengedhetetlen”, kész segítséget nyújtani bármely illetékes bűnüldöző hatóságnak az ügy kivizsgálásához.

Közzétette azt is: engedélyt kért a királynőtől, hogy “belátható időre” visszavonulhasson közéleti tevékenységétől.

A nyilatkozatban sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy “helytelen ítélőképességről” tanúságot téve kapcsolatot tartott fenn Jeffrey Epsteinnel, és “mélységes” együttérzéséről biztosította Epstein szexuális bűncselekményeinek áldozatait.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők alapján az angol monarchia újkori történetében példátlan ügy minden kétséget kizáróan károsította a királyi család intézményi megítélését.

Hasonló botrány legutóbb 1995-ben rázta meg az angol királyi családot, mikor is Diana hercegnő, Károly trónörökös 1997-ben autószerencsétlenségben eltávozott első felesége egy nemzetközileg megdöbbenést keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte Károly uralkodói képességeit, és közölte: tudja, hogy férje – András herceg bátyja – megcsalta őt.

mti