Világsztárok a Con Spirito Egyházzenei Parádén

Világsztárok a Con Spirito Egyházzenei Parádén

A Filharmónia Magyarország idén is megrendezi egyházzenei rendezvénysorozatát: a reformáció 500. és a magyar reformátusság alapításának 450. évfordulójának tiszteletére Debrecen kerül a origóba, de május 30. és június 5. közt Nyíregyháza, a főváros, Pécs és Békéscsaba templomaiban is felcsendülnek fél évezred protestáns zenei remekei világsztárok segédkezésével.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország cégvezetője kiemelte: olyan eseménysort álmodtak meg, amit minden keresztény egyház magáénak tudhat, egyúttal megmutathatja hazai értékeit, mindennapos szolgálatának gyakorlatát, ugyanakkor bemutathatja határon túli, terjedelmes hagyományú együtteseit saját közösségeinek, a zene iránt nyitott „kívülállóknak”.

A határon túli kiválóságokat és a magyar kóruskultúra nagyjait vendégül látó esemény programját Kárpát-medencei Református Kórustalálkozó, szabadtéri nagykoncert, orgonahangverseny, egyházzenei szakmai napok és világsztár látogatók színesítik – tette hozzá, megjegyezve: a három évvel ezelőtt korszerűsödött esemény időpontja folyamatosan pünkösdhöz kötődik. A 2017-es esemény fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, védnöke Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A tavalyi fellépők, a vatikáni Sixtus-kápolna kórusa és a montserrati bencés apátság fiúkórusa után idén a világhírű New College Oxford Kórusa az esemény nyitó napján, május 30-án Budapesten a Mátyás-templomban, május 31-én a debreceni Református Nagytemplomban, június 1-jén Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban, június 2-án ugyanakkor Pécsett a bazilikában „con spiritóval, azaz lelkesült lélekkel” szólaltatja meg Schütz, Bach, Taverner, Tallis és Byrd műveit.

A New College Oxford Kórusa az Egyesült Királyság egyik hatalmas szokásokkal büszkélkedhető énekegyüttese. A középkorban nemcsak az éneklés volt feladatuk, de a terjedelmes társadalmi becsben álló egyetemi hallgatók is elszalajthatták a fiúkat egy-egy korsó sörért. Napjainkban már a nemzetközileg az egyik legelismertebb kórusai közt megjelennek.

Ugyancsak világklasszis együttes a King’s Singers ikonikus a capella formációja: június 2-án a debreceni Kölcsey centrum, június 3-án a békéscsabai Evangélikus Kistemplom közönségéhez viszi el utánozhatatlan hangzáskultúráját. A hangversenyeken Saint-Saëns, Brahms, Chilcott darabjai mellett – tisztelegve a magyar nagyérdemű előtt – Kodály Mátrai képek és Galántai táncok című kórusművei csendülnek fel. A június 2-i koncerten a debreceni Kodály Filharmonikusokat és a Kodály Kórust Somogyi-Tóth Dániel és Szabó Sipos Máté dirigálja.

A sajtótájékoztatón emlékeztettek arra is, hogy Magyarország legrégibb megszakítás nélkül funkcionáló kórusa, a debreceni Református Kollégium Kántusa 1739 óta megszakítás nélkül szolgálja a nemzeti kultúra és az egyházzene ügyét. Főhajtásként ezen évszázados misszió előtt a „protestáns Rómában” szervezik a 2017-es egyházzenei találkozót orgonisták, kántorok, karvezetők részére.

Orgona az igehirdetésben címmel a debreceni szabadságtelepi református templomban, protestáns szokás az európai egyházi zenében témakörben a debreceni Református Kollégium dísztermében rendeznek szakmai napot egyházzenészek és egyházi iskolák énektanárainak.

A Kárpár-medencei Református Kórustalálkozó hangversenyeit június 3-án a debreceni Nagytemplomban tartják.

Pünkösdvasárnap, június 4-én este a debreceni Kossuth tér lesz a kórustalálkozó színtere: a szimfonikus zsoltárok nagykoncert egyben Debrecen település ünnepi estje lesz a reformáció 500. évfordulója tiszteletére.

Pünkösdhétfőn Karasszon Dezső és Pálúr János orgonahangversenye zárja az ez évi Con Spirito Egyházzenei Fesztivált. „Az impozáns Nagytemplomban hol diadalmasan, hol könyörgőn szólalnak ezt követően meg a Sweelinck zsoltárai, Gárdonyi, Bach orgonakoráljai, sőt még Pálúr János improvizációja, ünnepelve az isteni irgalom pünkösdjét” – jelezték a szervezők.

mti