Világirodalmi beszélgetéssorozatot indít a Magvető

Világirodalmi beszélgetéssorozatot indít a Magvető

Világirodalmi beszélgetéssorozatot indít a Magvető Kiadó, a program célja egy-egy konkrét mű vagy életmű, amellett a műfordítás műhelytitkainak bemutatásával támogatni a jelenkori irodalom trendjeinek megismerését.

A kiadó tervei alapján a széria nyújt támogatást feltárni világirodalmi összefüggéseket vagy megmutatni egy-egy remekmű titkait – olvasható a Magvető közleményében, amely alapján az estek középpontjában egy-egy téma köré szervezve a kiadó világirodalmi könyvei állnak. Most először, február 7-én három amerikai írónő, Lydia Davis, Marilynne Robinson és Nicole Krauss könyveiről beszélget Mesterházi Mónika műfordító, Rostás Eni szerkesztő, újságíró és Szegő János, a Magvető szerkesztője.

A Magyarországon is híres, magyar felmenőkkel is ellátott Nicole Krauss könyveiben a korszerű zsidó identitás és hagyománytudat problémáit ábrázolja. Marilynne Robinson mély vallásosságával, protestáns gondolkodásával, analitikus lélektani regényeivel szembemegy a trendekkel. Lydia Davis első magyarul megjelent regényében (A történet vége) a kísérleti próza eszközeivel érzékelteti, miképpen lehet elbeszélni egy kapcsolat felbomlásának históriáját.

Márciusban a 2018-as Fővárosi Internacionális Könyvfesztivál díszvendége, Daniel Kehlmann német író korábbi életművét méri fel a széria fordítói segítséggel. Májusban a francia irodalom új hullámai kerülnek terítékre, Mathias Énard, Catherine Millet, Olivier Bourdeaut, Michel Houellebecq és Anna Gavalda regényeit a test, a sors és a politika felől értelmezve.

A szeptemberi alkalom egyetlen írónő, a brazil Clarice Lispector köré szerveződik. A szerző a brazil irodalom hagyományos elbeszélője, méltatói Franz Kafkához, Borgeshez és Virginia Woolfhoz is hasonlítják – írja a közlemény.