Világelső: a közösség finanszírozza az új tabletet

Világelső: a közösség finanszírozza az új tabletet

A pénz villámgyorsan össze is jött, tehát semmi akadálya annak, hogy a készülék taroljon.

Alighogy felocsúdtunk a meglepetésből, miszerint a Nokia egy vadonatúj androidos tablettel, a Flextronics által pátyolgatott N1-gyel rukkolt elő, máris itt az újabb meglepetés Finnországból. Történt ugyanis, hogy a Nokiából még a Microsoft által történt felvásárlást megelőzően kivált néhány tucat emberke által alapított Jolla most egy újabb iPad mini riválist jelentett be.

Érdekesség, hogy ez a világ első közösségi finanszírozású táblagépe, melynek IndieGoGo kampányában villámgyorsan össze is jött az igényelt 380 ezer dollár, sőt még annál is jóval több. A 203x137x8,3 milliméter méretű, illetve 384 gramm tömegű Jolla Tablet a legújabb Sailfish OS 2.0 operációs rendszert futtatja, melynek egyedi felhasználói felülete egy 7,85 colos képátlójú és 2048×1536 pixeles felbontású IPS LCD-n jelenik meg (330 ppi).

Világelső: a közösség finanszírozza az új tabletet
Az első Jolla tabletet egy közösség finanszírozza

A négymagos 1,8 GHz-es és 64 bites Intel chipsettel felvértezett készülékbe 2 GB RAM került, a 32 GB integrált flashmemória pedig microSD memóriakártyák révén bármikor egyszerűen bővíthető. Említést érdemel továbbá az 5 megapixeles főkamera, a 2 megapixeles frontkamera, a Wi-Fi adatátvitel, illetve a 4300 mAh kapacitású akkumulátor. A finn tervezők által megálmodott Jolla Tablet kezdőára mindössze 189 dollár, ami jelentősen kedvezőbb az iPad mini 3 és a Nexus 9 399 dolláros áránál, de még a Nokia N1 249 dolláros áránál is alacsonyabb. Az első tableteket az ígéretek szerint valamikor 2015 májusában veheti majd át az előrendelők, tehát egyelőre még felesleges a boltokba rohanni.

(forrás: hir24.hu)