Veszélyeztetett állatokat védő lövésdetektort fejlesztettek ki az SZTE kutatói

Veszélyeztetett állatokat védő lövésdetektort fejlesztettek ki az SZTE kutatói

Afrikai elefántokat, illetve egyéb veszélyeztettet állatokat védő lövésdetektort fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, az eszközöket Kenyában próbálják ki – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján az amerikai Vanderbilt Felsőfokú intézményben indult el az a fejlesztés, amellyel két szegedi szakember az afrikai elefántokat és később újabb veszélyeztetett állatfajokat készül megvédeni. Maróti Miklós, az SZTE Algebra és Számelmélet Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Tennessee állambeli Nashville-ben találkozott Kalmár Györggyel, az SZTE Műszaki Informatika Tanszék tanársegédjével. Két másik magyar kutatóval közösen fektették le a projekt alapjait, amely a bűncselekmények visszaszorítására már régóta alkalmazott lövésdetektorok elvét követi.

Az SZTE-s szakemberek fejlesztésének újdonsága, hogy az afrikai elefántok nyakára rögzítik a két kilogramm súlyú eszközt, amely ezáltal az állattal állandóan közösen utazik, s ha eldördül egy lövés, a műszer detektálja a hangot és műholdas kapcsolaton át riasztja a parkőrt, mindent összevetve ijesztve el a vadorzókat, akik az értékes elefántcsontért vadásszák illegálisan az állatokat.

A fejlesztés komoly kihívások elé állította a tudósokat: meg kellett oldaniuk, hogy több éven keresztül képesek legyenek észlelni a hangokat a szerkezettel az elefánt nyakán. A korábbi lövésdetektor-rendszerek mert csak egy-két hónapig működtek, szemben az SZTE-s tudósok új fejlesztésével, amely már két évig képes védelmet nyújtani az elefántoknak. Megoldandó problémát jelentett a hangok jó minőségű rögzítése is. Burkolat óvja az eszközt a trópusi időjárás viszontagságai ellen, ám ez rontja a hangátvitelt. A megoldásként alkalmazott műgyanta-bevonat ugyanabban az időben nyújt kellő fizikai védelmet és kínálja rangos hangrögzítést.

A májusban kezdődő kenyai kipróbálást alapos előkészületek előzték meg. A kutatócsapat George Wittemyerrel, az elefántok nemzetközileg elismert szakértőjének hozzájárulásával, első alkalommal teheneken, ezután a San Diego-i állatkertben elefántokon is sikerrel tesztelte találmányát. Hamar két kenyai elefánt részesül szegedi védelemben. Az SZTE Innovációs Díjjal elismert tudósok elképzelése alapján a szerkezet a következő években az elefántok mellett akár más veszélyeztetett állatfajok tekintetében is segítséget jelenthet ezután az orvvadászokkal folytatott küzdelemben.

mti