Véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó

Véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó

Véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT); a tíznapos esemény díjkiosztó gáláján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára nyomatékosította, hogy a rendezvény nemcsak a határon inneni, hanem már a határon túli színházak találkozója is.

Kucsera Tamás Gergely megnyitó beszédében örömtelinek nevezte, hogy a POSZT-on színészgenerációk egymás mellett vannak a színpadon, az értékelők és a nézők közt. nemkülönben. Széles körű összefogás biztosítja, hogy a fesztivált évről-évre nyugodt stádiumok közt rendezik meg – tette hozzá.

Az MMA főtitkára megemlítette: idén első alkalommal adományozták a parádé közönségdíját, ami mutatja, hogy a „színház a közönségé is”.

Kiemelte: újítás volt az is, volt, hogy a POSZT szakmai regisztrációs programjának hála közel száz színművész és a háttérmunkát végző munkatárs vehetett részt a rendezvényen.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere sikeresnek értékelte az eseményt, melynek célkitűzése egymás jobb megismerése. Pécs erre alkalmas színtér – mondta köszöntőjében.

A település vezetője visszaemlékezett: a POSZT 18 éve alatt voltak pozitív és negatív élmények nemkülönben, „mostanra béke van, a mesterség egymásra talált, és a nézőközönség is jól fogadta ezt az eseménytelenséget” – nyilatkozott a konfliktusok hiányára utalva.

Páva Zsolt megjegyezte: a nézőközönség tagjaival beszélgetve volt „óvatos kritika” is. „Találkoztam csalódott emberekkel, – nem mondom, hogy többségben voltak –, de feltétlenül figyelmeztetés az előadások válogatóinak, hogy ne csak arra legyenek figyelemmel, hogy egy előadás mennyire progresszív, korszakalkotó, hanem arra is, hogy (.) a nézőközönség be tudja fogadni azt” – hangoztatta.

Bálint András színművész, a POSZT díszvendége a gálaesten többek közt azt mondta el, hogy a szortírozás merész és erős volt, és a produkciók ezt igazolták. Célszerű lenne egy kicsit több kísérleti, alternatív produkciót meghívni – tette hozzá.

A gálaesten tizenhét díjat osztottak ki, a legjobb előadásnak járó elismerést a Rosmersholm című Ibsen-dráma színpadra állításával a Kolozsvári Állami Színház kapta, a közönségdíj a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadásáé lett.

Tompa Gábor, a kolozsvári teátrum igazgatója a díj átvétele után azt mondta: a zsűri egy olyan előadást ismert el, amely nyugtalanító, kényelmetlen, meggyötrő, de az is a színház feladata, hogy „tükröt tartson a természetnek”.

A POSZT idei versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy fővárosi, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepelt. A darabokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában mutatták be, a meghívott előadásokat Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József segédkezésével. A rendezvényen a versenyprogram mellett több mint száz összejövetel, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és újabb színházi előadások várták az érdeklődőket.

MTI Fotó: Sóki Tamás