Újra trópusi lepkék várják a vendégeket szegedi egyetemi füvészkertben

Újra trópusi lepkék várják a vendégeket szegedi egyetemi füvészkertben

Újra megnyitja kapuit a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetők meg karnyújtásnyi távolságból – tájékoztatta Németh Anikó igazgató a sajtó képviselőit.

A mester közölte, a bábok a hét centrumában érkeztek meg Costa Ricából, egy-két lepke már ki is kelt és röpköd.

A hétvégén a repülő lepkék száma még nem fogja elérni az egész létszámot, a látogatóknak viszont lehetőségük nyílik arra, hogy közelről megfigyeljék a bábokból való kibújás folyamatát – közölte az igazgató.

A kert trópusi páfrány- és orchideagyűjtemény is várja az érdeklődőket.

A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá: hogy ideálisak legyenek a státuszok a lepkék részére, a helyiségben magas – 70 százalékos – a páratartalom és 30-35 fok közti a hőmérséklet.

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fényképezése. A sétautat bejárva csúcsidőben csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak a kíváncsiskodók. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények közt cikáznak, borongósabb időben ugyanakkor összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is támogatják a rendkívüli rovarok megismerését.

mti