Újabb óvodaépület újul meg Szegeden

Újabb óvodaépület újul meg Szegeden

Uniós támogatással, 350 millió forintból korszerűsítik a szegedi Felsővárosi óvodát, az elképzelések alapján a jövő év közepére befejeződő beruházásnak betudhatóan akár 60 százalékkal is csökkenhet az intézmény energiafelhasználása – tájékoztatta az önkormányzat a sajtó képviselőit.

Az információ alapján a 108 férőhelyes, 924 négyzetméter alapterületű, három épületrészből álló, paneltechnológiával épült óvodát 1981-ben nyújtották át. Az intézménybe hat vegyes életkorú csoportba járnak az óvodások, köztük autista és sajátos nevelési igényű gyerekek is.

A következő hónapokban a létesítmény homlokzatát és lábazatát hőszigeteléssel látják el. Hő- és vízszigetelést kap a lapostető, a főbb épületrészekre mindazonáltal zöldtető készül, sőt még napelemeket telepítenek, mindent összevetve az üzemeltetéshez megújuló energiát is felhasználnak ezután. Már-már valamennyi külső nyílászárót haladó szellemű műanyag ablakokra és alumíniumajtókra cserélnek, melyek a napos oldalon külső lamellás árnyékolást kapnak.

A részben akadálymentesített épületben új elektromos hálózatot formálnak ki; 155 lámpatestet cserélnek haladó szellemű LED-világításra. Modernizálják a hőközpontot, lemezes hőcserélőt építenek be, és kicserélnek 73 radiátort.

A létesítmény belső falait lefestik, a földszinti padlót a gazdasági épületrész kivételével mindenhol cserélik, hőszigetelik, emiatt a vizesblokkokat is felújítják. Az óvodában új integrált szekrényeket is elhelyeznek.

A beruházás kivitelezője a szegedi KIKOM Konstrukt Kft.

Szegeden 2017 óta 12 óvodaépületet korszerűsítettek 4,134 milliárd forintból, amiből 3,472 milliárd forintot fedezett uniós pártfogás, 662 millió forint ugyanakkor az önkormányzat saját forrása volt. A szegedi óvodafejlesztési program a Felsővárosi óvoda után az elképzelések alapján a Vedres utcai óvoda felújításával folytatódik.

mti