Újabb dinoszauruszfajt azonosítottak Ausztráliában

Újabb dinoszauruszfajt azonosítottak Ausztráliában

Újabb dinoszauruszfajt azonosítottak paleontológusok Ausztráliában, a csaknem 90 millió éve élt óriási, 30 méteres titanoszaurusz maradványait Queensland állam délnyugati részén találták még 2007-ben.

Ez a legnagyobb dinoszaurusz, amelyre eddig Ausztráliában bukkantak – adta hírül a The Guardian című brit napilap honlapja.

Az Australotitan cooperensis faj egy növényevő dinoszaurusz volt a titanoszauruszok, a szauropoda dinoszauruszok egyik csoportjában. A kréta földtörténeti időszakban élt, hossza 25-30 méter lehetett, magassága elérte az 5-6,5 métert. Roppantul hosszú nyaka és farka volt, hasonlíthatott az olyan széles körben elterjedt dinoszauruszokhoz, mint a brachioszaurusz és az apatoszaurusz.

A szakemberek a Cooper becenevet adták neki, mivel az Eromanga-medencében található Cooper Creekben bukkantak rá maradványait 2007-ban, de csak most azonosították tudományosan a Queenslandi Múzeum és az Eromanga Természettudományi Múzeum paleontológusai.

A mesterek megtalálták a lapockacsontját, a medencecsontját, a combcsontját, nagyjából egész épségben.

„A dinoszauruszcsontok távoli helye, méretei és törékenysége késleltette a hivatalos meghatározást. Ekkora és törékeny csontokat éveken át kell előkészíteni és megtisztítani” – idézte Robyn Mackenzie paleontológust, az Eromanga múzeum társalapítóját az angol napilap.

Mackenzie férjével közösen alapította a múzeumot az után, hogy 2006-ban családi birtokukon első alkalommal bukkantak dinoszauruszcsontokra. Akkortól 15 dinoszaurusz maradványait találták meg a zónában.

A paleontológus alapján Cooper combcsontjának hossza és körmérete alapján a dinoszaurusz csaknem 67 tonna tömegű lehetett.

Az Australotitan egy másik példányának maradványait ugyancsak Eromangában találták meg. A George becenevű óriás combcsontjának mérete alapján nagyobb lehetett Coopernél, de mivel csontjai jóval töredezettebbek voltak, nehéz őt tanulmányozni.

A Föld legnagyobb dinoszauruszát, a patagotitánt a dél-amerikai Patagóniában találták. Egyes vélemények alapján 37 méteres és 55-69 tonna tömegű lehetett.

mti