Új szolgáltatással bővült a Digitális Irodalmi Akadémia

Új szolgáltatással bővült a Digitális Irodalmi Akadémia

Új szolgáltatással bővült a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA), ezentúl a legjelentősebb hagyományos magyar szépirodalmi alkotások is díjmentesen hozzáférhetővé válnak a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) digitális könyvtárában – közölte a PIM.

A DIA (www.dia.hu) honlapján eddig 140 jelenkori, továbbá elhalálozott, de még szerzői jogvédelem alá eső író, költő életművét érhették el az olvasók – figyelmeztet a közlemény.

A PIM és az Osiris kiadó együttműködésének eredményeként a következő évek esetén a kiadó könyvsorozatainak (Osiris Klasszikusok, Millenniumi Könyvtár, Diákkönyvtár) csaknem 250 kötete válik elérhetővé a honlapon. A digitális tartalom állandóan bővülni fog, a kiadó ugyanakkor tovább folytatja a széria köteteinek megjelentetését – közölték.

A digitális könyvtárban már hozzáférhető a projekt első 50 könyvének egész szöveganyaga.

„A bővítéssel a PIM azt a célt kívánja elérni, hogy a DIA az olvasók minél szélesebb tábora részére váljon a magyar irodalom leghitelesebb szöveghelyévé, ahol a hírneves tradicionális műveket keresők a korunkbeli irodalomi élet legkiválóbb alkotásaival is megismerkedhetnek” – írják.

A digitális könyvtárban most Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, Gárdonyi Géza, Gelléri Andor Endre, Jókai Mór, Karinthy Frigyes, Katona József, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor, Rákóczi Ferenc, Szabó Pál, Tömörkény István, Török Gyula és Vörösmarty Mihály művei állnak rendelkezésre.

mti