Új kutatólaboratórium kezdi meg tevékenységét az Országos Onkológiai Intézetben

Új kutatólaboratórium kezdi meg tevékenységét az Országos Onkológiai Intézetben

Új kutatólaboratórium kezdi meg tevékenységét az Országos Onkológiai Intézetben (OOI); az erről szóló szerződést írták alá az intézményben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az intézmény volt irányítója nagy jelentőségűnek nevezte a laboratórium létrehozását, ahol a svéd Karolinska Intézet tudósa dolgozik ezt követően magyar kollégáival.

A miniszter hívta fel a figyelmet, hogy az előző években az OOI Közép-Kelet-Európa egyik vezető intézetévé nőtte ki magát, és 2006 óta a legmagasabban akkreditált rákközpontként tartják nyilván.

Ezt a besorolását az intézet biztos, hogy meg tudta tartani, onnantól is megszakítás nélkül magas színvonalú a klinikai és a kutatási tevékenység – emelte ki Kásler Miklós, hozzátéve: ez a munka teremtette meg annak lehetőségét, hogy létrejöhetett a Közép-Kelet-európai Onkológiai Akadémia.

A miniszter alapján ahhoz, hogy ezt a pozíciót meg lehessen tartani, állandóan bővíteni kell az intézet kutatási területét. A Karolinska Intézettel együttes laboratórium elindítása mintaértékű a kutatásban és az innovációban – hangoztatta.

Nagy Péter, az OOI akadémiai igazgatója közölte, az intézetben nagy hagyományuk van a klinikai kutatásoknak, amelyek internacionális szinten is elismertek. Az alap- és klinikai kutatások mellett mind gyakrabban a transzlációs kutatások irányába tolódik a hangsúly. Ezek azok a kutatások amelyek eredményeit nyomban a betegek gyógyítására lehet használni – tette hozzá.

A akadémiai igazgató alapján mérföldkő, hogy Elias Arnér világhírű svéd professzor az onkológiai intézetben folytat ezután kutatásokat. A Karolinska Intézet biokémiai és orvosi fizikai tanszéke vezetőjének kutatásai a szelén tartalmú fehérjék daganatos megbetegedésekben játszott szerepére fókuszál.

Elias Arnér a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy Budapesten is dolgozhat, és reméli, hogy ez az együttes munka erősíti az együttműködést a daganatos megbetegedések gyógyítására irányuló kutatásokban, mert a infrastrukturális háttér rendelkezésre áll.

A sajtótájékoztatón végén Polgár Csaba, az OOI vezetője és Elias Arnér aláírta az együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot.

mti