Új gyártócsarnokot biztosított a Bosch Miskolcon

Új gyártócsarnokot biztosított a Bosch Miskolcon

A legkorszerűbb technológiákkal felszerelt új gyártócsarnokot biztosított a Bosch Miskolcon. A beruházásnak betudhatóan a cég elektromos kéziszerszámgyára az eddiginél nagyobb tartományban folytatja a termelést, bővül a telephely gyártási kapacitása és hatékonysága. A modern gyártócsarnokba a telephelyen már a mai napig is végzett tevékenységek egy része került át, és a korábbinál fejlettebb technológiával gyártják az elektromos kéziszerszámokat és az eBike akkumulátorokat. „Ez a gyártócsarnok elsőrangú példa arra, hogyan építi a Bosch a jövő ipari központjait: a legkorszerűbb gyártási modern műszaki megoldások, a szaktudás és a minőség iránti elkötelezettség hasonlóképpen lényeges érték Miskolcon és teszi ezt a telephelyet mindenre kiterjedő szinten is stratégiai fontosságúvá a vállalatcsoport részére” – nyomatékosította Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. cégvezetője. A 13,9 milliárd forint összértékű beruházáshoz a magyar állam 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

A most átadott, 20 ezer négyzetméteres csarnokban gyártják a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat (példának okáért fúrókat, fűrészeket, multifunkciós szerszámokat, láncfűrészeket és sövényvágókat), mitöbb a hozzájuk tartozó akkumulátorokat. Ugyancsak itt készülnek a Bosch eBike akkumulátorai.

A jövő ipari technológiája Miskolcon

A Bosch miskolci kéziszerszámgyárának új csarnokában már a jövő technológiáját alkalmazzák. A gyártást a Bosch saját fejlesztésű Ipar 4.0-ás szoftvermegoldása vezérli, amely emberi beavatkozás nélkül, valós idejű adatok alapján hoz döntéseket – rendeli meg az alapanyagokat vagy változtatja meg a gyártás sorrendjét. A gyártósorokra automatizált járművek szállítják az alapanyagot, és a csarnok fényerő-érzékelős LED-világítását is digitálisan vezérlik.

Nagy hangsúlyt fektettek a professzionális és egyben humánus munkahelyi környezetre is. A korszerű építmény gyártórészlegein pihenőterületeket és teakonyhát, az irodai terekben mindazonáltal inspiráló közösségi tereket alakítottak ki. Továbbá laborokkal, étteremmel és egy 100 férőhelyes parkolóval is bővült az üzem.

Európai kompetencia-központ Miskolcon

A miskolci a Bosch csoport legnagyobb kéziszerszámgyára a világon, egyúttal a Bosch európai akkumulátor-gyártási kompetencia-központja is. A kontinensen egyedül Miskolcon csinálnak akkumulátort a kéziszerszámokhoz. Tetejébe csak itt rendelkeznek a nagy volumenű termeléshez és a kivételes gyártási technológiához létfontosságú szakismeretekkel, azonfelül tesztelési, ugyanakkor jóváhagyási kompetenciával. A telephelyen főként az európai piacra készítenek termékeket, de egyes termékszegmenseket globálisan is értékesítenek.

Nemcsak okos, zöld is

A Bosch nagy hangsúlyt fektet az éghajlatvédelmi intézkedésekre, az egész világon több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges – beleértve a magyarországi telephelyeket is, például a Bosch miskolci kéziszerszámgyárát is. A társaság patronálja az energiahatékony megoldásokat, az ellátásában növeli a megújuló energia arányát és több zöld energiát vásárol, mellyel ellensúlyozza az elkerülhetetlen szén-dioxid kibocsátást. A miskolci gyártócsarnokban ennek megfelelően építették ki a fűtési, hűtési és világítási rendszereket. Utóbbihoz mindössze LED-technológiát használnak, a létesítmény fűtését olyan kondenzációs gázkazán végzi, amely hőigény alapján szabályozható, mindent összevetve csökkentik a kibocsátott CO2 mennyiségét. A vízfelhasználást az integrált hibrid hűtőtornyok nagymértékű mértékben mérséklik. A csarnok tetejére naperőművet terveznek: az előreláthatóan még 2021-ben megvalósuló beruházással akár 250 tonnával is csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás.