Új fényben mutatta meg a Neptunuszt és gyűrűit a James Webb űrteleszkóp

Új fényben mutatta meg a Neptunuszt és gyűrűit a James Webb űrteleszkóp

Új fényben és rendkívüli részletességgel mutatta meg a Neptunuszt és halvány gyűrűit a James Webb űrteleszkóp – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Legutóbb 1989-ben készült hasonló részletességű kép Naprendszerünk legtávolabbi bolygójának gyűrűiről, amikor az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Voyager-2 űrszondája egy-két órán át a jégóriás közelében tartózkodott – hívta fel a figyelmet megjelent cikkében a lap.

A Hubble űrteleszkóp által kreált képeken a Neptunusz a légkörében felfedezhető metán okán mélykék színben játszik. Ezzel szemben a James Webb elsődleges képalkotója, a NIRCam infravörös szűrőjén át a bolygó szürkésfehér színben tündököl, jeges felhők is láthatók a felszínén.

Mark McCaughrean, az Európai Űrügynökség (ESA) illetékese hangoztatta, hogy a Neptunusz gyűrűi sokkal jobban visszaverik az infravörös sugárzást, mindent összevetve jobban kirajzolódnak a képeken.

A NASA információja alapján a képen „érdekes fényesség” megfigyelhető a Neptunusz teteje körül. A bolygó dőlésszöge és Nap körüli 164 éves keringési ideje okán a csillagászoknak még nem sikerült alaposan megvizsgálni annak északi pólusát.

A James Webbnek a Neptunusz tizennégy ismert holdjából hetet sikerült lencsevégre kapnia, köztük a legnagyobbat, a Tritont. A Plútó törpebolygónál is nagyobb Triton a képeken fényesebb a Neptunusznál, mivel jég borítja, amely visszaveri a fényt. Ez a hold szokatlan módon fordított pályán kering a bolygó körül, így a csillagászok alapján a Triton a Naprendszer szélén felfedezhető Kuiper-öv része lehetett, amely végül a Neptunusz gravitációs vonzásába került.

Az Európai Űrügynökséggel szövetségben indított teleszkópot az 1990-es évek közepe óta fejlesztik, végül decemberben juttatták fel az űrbe.

mti