Új buszpályaudvart osztottak ki Dorogon

Új buszpályaudvart osztottak ki Dorogon

Átadták Dorog új buszpályaudvarát a település vasútállomása mellett. A 360 járatot kiszolgáló létesítménnyel intermodális közlekedési csomópont alakult meg, közvetlen vasúti átszállással.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója közölte: a korszerű vasúti átszállópontot minden évben 116 ezer buszjárat érinti, mindent összevetve az csaknem négymillió utasnak biztosíthat csatlakozást a vasúti közlekedéshez.

Kijelentette még, a vasútállomás megközelítését biztosító út kiépítésével potenciál nyílt arra, hogy az autóbuszok közvetlenül a vágányokig vihessék az utasokat. A felújított vasútállomás előterében mindkét irányból három autóbusz-megállóhelyet létesítettek.

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hangoztatta, a MÁV és a Volánbusz közti stratégiai együttműködéssel egységes, utasbarát közösségi közlekedési rendszer jön létre, 2022-ig együttes menetrend és együttes jegyrendszer létrehozását tervezik.

Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója felidézte azt, hogy a Budapest-Esztergom vasútvonal villamosítási és korszerűsítési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek meg. A beruházás keretében 51 kilométer hosszan villamosították a pályát. Dorog mellett Esztergomban is a vasútállomás közelében alakítottak ki buszpályaudvart, továbbá nagyon sok állomást tettek komfortosabbá, biztonságosabbá.

Az igazgató közölte még, a Budapest-Esztergom vonalon hat év alatt hétszeresére növekedett a forgalom, az utasok száma minden évben meghaladja az ötmilliót, így újabb P+R parkolók építését tervezik.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési küldötte kiemelte, többéves folyamat eredménye, hogy napjainkban már Dorogról és Esztergomból is egy óra alatt el lehet érni a fővárosi Nyugati pályaudvart, ezzel 21. századi közlekedés alakult meg a térségben.

Tittmann János, Dorog független polgármestere kijelentette, a beruházás része volt az autóbusz-pályaudvar környezetének városrehabilitációja, a helység egy elhanyagolt részét sikerült megújítani.

mti, Máthé Zoltán