Új Alzheimer-gyógyszert engedélyeztek Amerikában

Új Alzheimer-gyógyszert engedélyeztek Amerikában

Új Alzheimer-gyógyszert engedélyezett az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) az Egyesült Államokban, csaknem húsz éve első alkalommal – írta a BBC hírportálja.

Az aducanumab titulussal rendelkező anyag a demencia leggyakoribb formájának, az Alzheimer-kórnak nem a tüneteit, hanem az okát kezeli: csökkenti a betegségre sajátos agyi fehérjelerakódást.

2019 márciusában leállították a szer tesztjeinek harmadik, nagymértékű, internacionális fázisát, ahol csaknem 3000 páciens volt ott, mivel az emlékezetvesztést és a gondolkodási problémákat a havi infúzióként adott szer nem lassította jobban, mint a hatóanyag nélküli placebo.

Ugyanabban az évben viszont a szert kifejlesztő amerikai Biogen több adat elemzésével megállapította, hogy a szer működött, amennyiben nagyobb dózisban adagolták. Azt is közölték, hogy szignifikánsan lassította a kognitív képességek romlását.

A világon több mint 30 millió ember szenvedhet Alzheimer-kórban, többségük 65 éven felüli.

Mind az amerikai, mind az angol akadémiai közvéleményt megosztja az aducanumab, vannak, akik áttörést látnak benne, mások alapján csekély a haszna.

Bart De Strooper, az angol demenciakutató intézet (Dementi Research) hatalmas jelentőségű mérföldkőnek nevezte az engedélyezést az Alzheimer-gyógyszerek utáni kutatás történetében. A múlt évtizedben több mint 100 vizsgált kezelési módszer bizonyult bukásnak.

Noha azt reméli, embermillióknak jelenthet fordulópontot a modern szer, hangoztatta még, „sok akadályt kell még legyőzni”.

A University London College idegkutatója, John Hardy alapján ellenben a szernek csekély a haszna, és csak nagy gonddal kiválasztott pácienseken nyújt támogatást.

A kétségek ellenére az amerikai engedélyezés hatalmas lendületet adhat a demenciakutatásnak, amely szokásokhoz híven a háttérbe szorul a rák vagy a szívbetegségek kutatásához képest.

mti