Tovább bővült Hajdú-Bihar kerékpárút-hálózata

Tovább bővült Hajdú-Bihar kerékpárút-hálózata

Tovább bővült Hajdú-Bihar megye kerékpárút-hálózata: a 33. számú főút mentén elkészült, a nagyhegyesi körforgalomtól Debrecen közigazgatási határáig tartó csaknem hét kilométeres szakaszt vehették birtokba a biciklisek.

Elsőként a nagyhegyesi bringások kerekeztek végig az elkészült úton, ahol Bajusz Istvánné, a helység független polgármestere kiemelte: községük már az 1990-es évek közepétől komoly erőfeszítéseket tesz a kerékpáros közlekedés, a kerékpáros kultúra és a kerékpáros turizmus fejlesztése érdekében.

E törekvéseik keretében jött létre ezelőtt a kerékpárút Nagyhegyes és Balmazújváros, ezután Nagyhegyes és Hajdúszoboszló közt, most ugyanakkor a Körzet és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert 700 millió forintos forrásból a Debrecen közigazgatási határáig tartó útszakasz – sorolta a polgármester.

Bajusz Istvánné reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül folytatódhat a beruházás Debrecen, ezenfelül Hortobágy felé.

Utóbbi kapcsán Bodó Sándor, a térség fideszes országgyűlési követe megjegyezte: a turisztikai szempontból is meghatározó fejlesztések eredményeként, a régi, csárdától csárdáig tartó betyárútvonalak újból megközelíthetőek lesznek, igaz, nem lóháton, hanem kerékpárral.

A kormánypárti politikus azt monda, Magyarország kormánya elkötelezett a kerékpárút-fejlesztéseket illetően, ennek is hála Hajdú-Biharban is hangsúlyos kerékpárút-hálózat alakul ki, amelyiknek egyik fontos lépése lesz a Debrecen-Ebes közti útszakasz megépítése.

Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő jelezte: jól haladnak a megye északi területein is a fejlesztések. Példaként említette a Balmazújváros-Hajdúböszörmény-Debrecen közti kerékpárút tervezését megjegyezve, hogy szorgalmazzák a Hajdúdorog-Hajdúnánás kerékpárút Tiszavasvári felé történő tovább építését, amivel Tokaj-hegyalja is elérhetővé válik ezután a bicikliseknek.

Tasi Sándor (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke nyilvánosságra hozta: a megyei önkormányzat és a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség pártfogásával már folyamatban van a Debrecen-Ebes, amellett a Debrecen-Hajdúböszörmény közt épülő kerékpárút tervezése.

mti