Történelmi napokat rendeznek Szentgotthárdon

Történelmi napokat rendeznek Szentgotthárdon

Történelmi napokat rendez augusztus 1. és 5. közt Szentgotthárd települése az 1664. augusztus 1-jén vívott győztes csata emlékére.

A parádé, amely például történelmi felvonulással, impozáns hadijátékkal és emlékfutással számít a nagyközönségre, idén új programokkal is bővül: a szervezők múltidéző ügyességi próbákra, versenyekre hívnak minden korosztályt – mondta a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke.

A várkertben apródiskola nyitja meg kapuit, augusztus 4-én hagyományőrzők készítik fel a hétpróba teljesítésére a diákokat. A legjobban teljesítő gyerekeket szombaton avatják apróddá, vasárnap mindazonáltal a legügyesebb családok részesülnek jutalomban. A játékos sportverseny érdekessége, hogy a feladatokat a 21. századi sporteszközök helyett régi szerszámok – patkó és ostor – igénybevételével kell ezt követően végrehajtani – emelte ki Károly Andrea, hozzátéve, hogy egy másik versenyen a történelmi napok legerősebb emberét választják ezt követően ki.

Augusztus 3-án a kora esti órákban indul a történelmi-jelmezes felvonulás, amelyen hagyományőrző csoportok, korhű ruhába öltözött emberek vesznek ezután részt. Késő este fáklyás őrjárat járja végig a település utcáit, a várkertben a Bagossy Brothers Company ad koncertet és bemutatják a Vazul vére című történelmi rockoperát.

A törökök felett aratott győztes csata emlékére augusztus 4-én futóversenyeket rendeznek: az 1664 méteres hobbifutam a történelmi dátumot idézi, amíg a 9 kilométeres főfutam versenyzői a szentgotthárdi csata emlékére, az ausztriai Mogersdorfban emelt kőkereszt mellett haladnak el.

A várudvarban katonai toborzó programokkal, tüzérségi és lovasíjász-, amellett török fegyver- és ruházati bemutatóval várják a vendégeket. A látogatók betérhetnek az oszmán főtiszti sátorba, a katonai táborokban mindazonáltal figyelemmel kísérhetik, amint az esti csatára készülnek a hagyományőrzők. A várkerti ütközetben a szombathelyi Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport, tetejébe a tatai Gölbasi Vitézei Egyesület és a szentgotthárdi Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány csapatai vívnak meg egymással.

Vasárnap történelmi íjászversennyel, fúvószenekari találkozóval, a népi játszópark programjaival és a gólyalábasok felvonulásával folyatódik a rendezvény. A várkertben a Szamóca Bábszínház tart előadást, a programok Zoltán Erika jubileumi koncertjével fejeződnek be.

A történelmi napokon kiállításokkal is várják a közönséget: a színház aulájában az esemény 16 éves történetét idézik fel Jene Sándor fotóművész képei, a városházán érzékelhető kiállítás ugyanakkor a szentgotthárdi kisipar és kereskedelem történetét szemlélteti.

MTI