Tortával ünnepelték a negyvenéves Golo nevű hím gorillát a fővárosi Állatkertben

Tortával ünnepelték a negyvenéves Golo nevű hím gorillát a fővárosi Állatkertben

Tortával ünnepelték a negyvenéves Golo nevű hím gorillát a fővárosi Állatkertben – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtótájékoztatóján.

A stuttgarti születésű állat 1989 óta él a magyar főváros állatkertjében, ahol az idők esetén két nősténytől összesen öt utódja születetett, napjainkban már nyolc unokája is van. A fővárosi gorillacsapat vezére speciális, a gorillák szája íze alapján elkészített tortát kapott – olvasható a közleményben.

Mint írják, a torta alapja piskóta volt, amelyre gránátalmás túrókrém került, a tetejét ugyanakkor eltérő gyümölcsökkel, például almával, barackkal, eperrel, málnával és kiwiszeletekkel díszítették a gondozók. A torta oldalára hosszában félbevágott banánokat szegeztek fel ropival. A születésnapi finomságokból természetesen jutott az ötfős gorillacsapat többi tagjának is. A zsúron használt tányérok is ehető anyagból, préselt búzakorpából készültek.

Golo 1980. szeptember 27-én született a stuttgarti Wilhelma Állat- és Növénykertben. Golo és egy Liesel nevű nőstényt frigyéből az évek alatt három kölyök született a magyar fővárosban; Dango, Gorka, ezután Ebobo. A fent említett három utódon kívül Golónak még két másik kölyke is született Budapesten egy fiatalabb nősténytől. Golo öt gyereke közül Dangónak, Gorkának és Ebobónak már saját utódaik is vannak, mindent összevetve Golo nyolcszoros nagypapának számít.

A kommüniké figyelmeztet, hogy a természetben a gorillák ritkán élnek 35-40 évnél tovább. Az állatkerti állatok rendszerint sokkal magasabb kort élnek meg, mint a természetben élő fajtársaik. A jelenség legfőbb oka az, hogy az állatkerti élet sokkal kevésbé küzdelmes. A leghosszabb ideig élt ismert gorilla, ugyancsak egy állatkerti állat, sőt, a Föld első állatkerti születésű gorillája volt. A Colo nevű nőstény pár héttel még a hatvanadik születésnapját is túlélte.

A gorillák fajai és alfajai közül a fővárosi Állatkertben az Afrika középső részének nyugati felében őshonos nyugati síkvidéki gorillákkal (Gorilla gorilla gorilla) foglalkoznak. Ezek az állatok a természetben kritikusan veszélyeztetettnek számítanak. A Fővárosi Állat- és Növénykert 1989 óta vesz részt annak a tenyészprogramnak a munkájában, amely az európai állatkertekben élő gorillák természetvédelmi célú szaporítását hangolja össze – áll az összegzésben.

mti, Balogh Zoltán