Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

Tojásrakó teknős maradványai kerültek elő Pompeji romjai közül

Tojásrakásra készülő teknős maradványait találták meg régészek az ókori Pompeji romjai közt.

A nőstény egy Kr. u. 62-ben, földrengés következtében összeomlott ház romjai közt keresett menedéket, ezután a Vezúv kitörésének hamuja és törmeléke alatt lelte halálát.

A 14 centiméter hosszú görög teknőst és tojását az ókori település egy olyan részén találták meg, amit földrengés tett a földdel egyenlővé, ezután a övezetben közfürdőket kezdtek építeni – idézte az olasz hatóság közleményét a The Guardian.

Pompejit nem sokkal a földrengés után, Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörése pusztította el. A régészek úgy vélik, a Dél-Európában elterjedt teknős egy lakóház helyén maradt törmelékben keresett menedéket magának.

A Pompeji Régészeti Park igazgatója, Gabriel Zuchtriegel alapján mivel a tojása még nála volt, a teknős elpusztult, mielőtt biztonságos helyet talált, ahol lerakhatta volna.

„A maradványok arra vetnek fényt, mi történhetett a településben a földrengés és a tűzhányó kitörése közt: sok otthont újjáépítettek, az egész település építési területté vált, és pár területet nyilván annyira elhanyagoltak, hogy vadak kezdtek beköltözni a romok közé, és volt, amelyik tojást is próbált rakni” – indokolta.

Nem ez az első teknős, melynek a maradványai előkerültek Pompejiben. Zuchtriegel közölte, hogy az aktuális ásatások és kutatások egyik jelentős iránya a városközponton kívüli területek szerves és mezőgazdasági anyagainak vizsgálata.

A Stabiane-fürdők területének feltárását a Berlini Szabadegyetem, a Nápolyi L’Orientale Egyetem és az Oxfordi Egyetem tudósai végzik a Pompeji Régészeti Park kutatóival egyesült erővel.

mti