Több száz év után visszatértek a vadmacskák Hollandiába

Több száz év után visszatértek a vadmacskák Hollandiába

Több száz év után visszatértek a vadmacskák Hollandia déli részének erdőségeibe – számoltak be helyi természetvédők.

A vadmacska, amely hosszabb lábbal és egyéb fejformával ellátott, mint háziasított rokona, a középkorban tűnt el a mai holland területekről a vadászata és az erdőtisztítások folytán – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Az ARK nevű természetvédő csoport biológusa, Hettie Meertens alapján a faj visszatérése azt mutatja, hogy a dél-hollandiai Limburg tartomány erdőségei kezdenek újjáéledni.

A mester alapján Limburg déli részén 2013 óta nő a vadmacskák száma, mivel az állatok elhagyták a németországi Eifel hegységben és az Ardennek belgiumi részén már „túltelítődött” élőhelyieket, hogy új territóriumokat kutassanak fel.

„A populáció kicsi, de növekszik. A helyzet egyelőre törékeny, de bízunk a gyarapodásban” – mondta Meertens, hozzátéve, hogy reményeik alapján nem kizárólagosan az állatok száma, hanem a hollandiai élőhelyeik kiterjedése is növekedni fog.

Az ARK jövőre tervez vadmacskaszámlálást, melynek részeként kamerákat helyeznek ki a fákra. Meertens macskagyökérolajjal keni be az ágakat, hogy a kameralencse elé vonzza az állatokat.

A vadmacskák visszatérése Hollandiába a változó – a fakitermelés helyett a természetnek kedvező – erdőrendezési gyakorlatok eredménye. A kidőlt fákkal és üregekkel teli vadabb erdőségek kedvezőbb körülményeket adnak a vadmacskáknak.

A természetvédők valamint arra buzdítják a gazdákat, hogy olyan sövényeket alakítsanak ki a földjeiken, amelyek élőhelyül szolgálhatnak a vadmacskák táplálékát jelentő mezei egerek részére.

A mesterek alapján az elmúlt hat évben a nyusztok is visszatértek a régióba. „Az ökoszisztéma a húsevőkkel egyesült erővel egész. Ők képviselik a vad erdőt és ez eléggé meghatározó” – jegyezte meg Meertens.

mti