Több mint ötvenegymillió forintból húsz hangjáték készülhet

Több mint ötvenegymillió forintból húsz hangjáték készülhet

Több mint 51 millió forintból húsz hangjáték, 124,4 millió forint hozzájárulással ugyanakkor huszonhét hír- és magazinműsor készülhet – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sajtótájékoztatóján.

A közleményben azt írták, hogy a mecenatúraprogram múlt évben meghirdetett Cserés Miklós-pályázatán három önálló hangjáték és tizenhét széria nyert segédkezést.

A Villámlik messziről…, Az utolsó parancs és A kézmosás fontosságáról című pályamű önálló hangjátékként készülhet el. Adaptáció készül Szabó Magda Békekötés című hangjátékából, rádiójátékokban dolgozzák fel Tóth Krisztina novellafüzérét, a Széchenyi-anekdotákat, illetve Móka Béla szabadulóművész történeteit. Széria születik Ferenc József ellopott koronájáról és a Föld első internacionális akadémiai társaságát megalapító Born Ignác „kitömött” asszisztenséről is.

Pályázatot nyert A hipnózis halottja, a Hovatovább Magyarok, A Kékszakállú, az Ahogyan megcsillan, A gránátalma íze, a Süsüke, a Sárkánykirályfi, a Földanyó és a flórik népe, a fővárosi tündérmesék, A piros tengeralattjáró, a Múltaknák és az Osztozkodók – olvasható a közleményben.

A testület döntött a kedvezményezettekről a Magyar Média Mecenatúra Program helyi és körzeti televíziók részére meghirdetett, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázatának első fordulójában is.

Eszerint hírműsorokat a Kapos Televízió, a Települési Televízió Eger, a Halas TV Kiskunhalasról, a Makói Települési TV, a Ceglédi és az Ózdi Települési Televízió, a Nyíregyházi Televízió és a Zemplén TV, közéleti magazinműsorokat ugyanakkor a Települési Televízió Bóly, a Települési Televízió Füzesabony, a Dunaföldvár TV, a VTV Mór, a Hajdúnánási Televízió, a Gotthárd TV, a Régió TV Esztergom és az RTV Szekszárd előállíthat.

A Debrecen Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a TV Budakalász, az Érd TV, a Pápa Települési Televízió, a Települési TV Szeged, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Zalaegerszegi és a Bajai Televízió, a Somogy TV és a pécsi Pannon Televízió kulturális magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a médiatanács 110 millió forint keretösszegű pályázatot hirdet közösségi tévék és rádiók műszaki fejlesztésére. A nyertes pályázók a tervezett összköltség maximum nyolcvan százalékára kaphatnak patronálást, a közösségi televíziók mindössze ötmillió, a közösségi rádiók hárommillió, a kisközösségi rádiók mindazonáltal egymillió forint összegben juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

Az első fordulóra július 11-éig, mindössze elektronikus úton lehet jelentkezni – ismertették.

Az információ alapján az NMHH 1,8 millió forinttal segíti a szeptember 14-ei XV. Göcsej Filmszemle nyerteseit a kisjátékfilm, a dokumentumfilm és a filmetűd kategóriákban. Az első helyezettek 250 ezer, a második 150 és harmadik helyezettek ugyanakkor 100 ezer forintot kapnak, és újból odaítélik a 300 ezer forintos Szalay Annamária-filmdíjat is.

mti