Több mint 2,4 milliárdos fejlesztés a lenti termálfürdőben

Több mint 2,4 milliárdos fejlesztés a lenti termálfürdőben

A lenti termálfürdőben több mint 2,4 milliárd forintos beruházást hajtanak végre, ennek alatt felújítják a fedett fürdőt, a főbejáratot és az éttermet, mitöbb a tízszeresére bővítik a gyógyászati kapacitást.

A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark egészségturisztikai fejlesztéséről tartott online sajtótájékoztatón Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kijelentette: a fejlesztéssel komoly esély van arra, hogy az eddiginél is több határon túli vendéget fogadjon Lenti és térsége.

A turisztikai mester kifejtette: a koronavírus-járvány után, a most induló fejlesztések Lentit is a egy-két év alatt a 2018-19-es szintre visszaálló turisztikai szektor nyertesei közé emelhetik. Ezt támogatja az is, hogy a kormány az idén 24 térségbeli magánszálláshely felújítására 82 millió forint pártfogást biztosított abból a keretből, amelyből összesen 42 milliárd forintot nyújtott 14 ezer hazai magánszálláshely felújítására.

Könnyid László kiemelte, hogy 2020 első 11 hónapjában 20 ezer látogató szállt meg Lentiben, ahol 57 ezer vendégéjszakát töltöttek, túlnyomó többségükben hazaiak és a nyári hónapokban. A turisták – a magyarok mellett – az emberek leggyakrabban Ausztriából, Csehországból, Németországból, Szlovéniából és Lengyelországból keresik fel Lentit, ahol a vendégszám növelésére szintén hatással lehet a nemrég a turisztikai ügynökség vagyonkezelésébe került sármelléki repülőtér fejlesztése.

Vigh László, a térség országgyűlési küldötte (Fidesz) közölte: felújítják a fedett medence vizes és gépészeti rendszerét, átalakítják a főbejáratot és bővítik az itt található éttermet, valamint új gyógyászati szolgáltatásokat indítanak el.

A képviselő visszaemlékezett, hogy az alig nyolcezer lakosú kisvárosban egy-két éve nyílt meg az önkormányzat 3,3 milliárd forintos beruházásával megépített négycsillagos szálloda, a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. pályázatán elnyert 2,4 milliárd forint mindazonáltal a gyógyturizmus erősítését szolgálja. Kiemelte az országszerte elsőrangú oxigénterápiás lehetőséget is.

Horváth László, a helység polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy vélekedett, figyelemre méltó mértékben emelkedik ezt követően a gyógykezelésekre érkezők száma a 9,5 hektáron elterülő, 14 medencével büszkélkedhető gyógyfürdőben és energiaparkban.

Állítása alapján az elmúlt évben a fürdő melletti, 94 szobás, négycsillagos hotel csaknem 75 százalékos kihasználtsággal működött, vagyis 24 ezer vendégéjszakát töltöttek el ott az érkezők, a fürdő ugyanakkor 352 ezer vendéget fogadott, 60 százalékban külföldieket.

Kárpáti Zoltán, a Lenti Gyógyfürdő Kft. cégvezetője a beruházás részletei közt említette, hogy a gyógyászati részleg aktuális 114 négyzetméteres területét a tízszeresére bővítik, és az oxigénterápia mellett szén-dioxid-szobát, iszapfürdőt, antigravitációs kezelőt és krioszaunát is kialakítanak.

Az igazgató kijelentette még: a beruházástól arra számítanak, hogy a gyógycentrum látogatóinak száma megtizszereződik, a szálláshelyeken ugyanakkor 50 százalékkal is megnövekedhet az átlagos tartózkodási idő.

mti