Több mint 1800 milliárd forint értékű építőipari kivitelezési munka indult szeptember végéig

Több mint 1800 milliárd forint értékű építőipari kivitelezési munka indult szeptember végéig

Az év első kilenc hónapjában 1843 milliárd forint értékben indultak meg építőipari kivitelezési munkák Magyarországon, ez 2,7 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért összegnél. A harmadik negyedévben 448 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba az építőipari beruházások, ameddig az első két negyedévben ez az összeg megközelítette a 700 milliárd forintot – derül ki a legfrissebb EBI építésaktivitási jelentésből.

Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont, az ibuild. info és a Buildecon Építésgazdasági Tudós által alkotott elemzés alapján az újonnan elindított beruházások összértéke 2018-ban elmaradhat a 2017-ben elért, rekordnak számító 2323 milliárd forinttól.

A információ alapján ezeket a várakozásokat támasztja alá, hogy a magasépítéseknél 2018. első három negyedévében 990 milliárd forint értékben kezdődtek meg a kivitelezések, ami 5 százalékos visszaesést mutat viszonyítva a tavalyi esztendőhöz, a mélyépítéseknél ugyanakkor ugyanebben az időszakban 854 milliárd forint értékben léptek kivitelezési fázisba az építőipari beruházások, ami majdnem megegyezik az egy évvel ezelőtt mért összeggel.

Arra is rámutattak, hogy idén a harmadik negyedévben mindössze 109 milliárd forint értékben kezdődtek mélyépítési kivitelezési munkák, szemben az első és a második negyedévben mért 392 és 352 milliárd forinttal. A július és szeptember közti csökkenés hátterében mindenekelőtt az újonnan meginduló út- és vasút kivitelezések összegének mérséklődése áll, merthogy ebben az időszakban az induló beruházások értéke mindössze 29 milliárd forintot tett ki, szemben az előző negyedévek 306 és 221 milliárd forintos összegével.

A magasépítések közül kiemelték az irodaépítéseket, ezen a szféraban az év első kilenc hónapjában a kivitelezési fázisba lépő beruházások 178 milliárd forintos értéke meghaladta a tavalyi egész éves teljesítményt.

Visszaesést regisztráltak ugyanakkor a társasházi lakásprojekteknél, ahol az idén az első kilenc hónapban 226 milliárd forint értékben indultak meg kivitelezések, szemben a 2017. első három negyedévében mért 336 milliárd forinttal.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a vizsgált időszakban a befejezett társasházi lakásépítési beruházások 140 milliárd forintot tettek ki, ameddig ez az összeg múlt évben mindössze 106 milliárd forint volt.

A lakáspiac értékelésénél rámutattak, hogy a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa – némely feltételek melletti – 2023-ig történő fenntartásával az ezelőtt időhiány okán leállított projektek fejlesztői elgondolkodhatnak a beruházás újraindításán, ugyanakkor felértékelődhetnek az építési engedéllyel is ellátott építési telkek.

mti