Tízéves megállapodást kötött zöld üzemanyag vásárlásáról az Air France-KLM Csoport és a TotalEnergies

Tízéves megállapodást kötött zöld üzemanyag vásárlásáról az Air France-KLM Csoport és a TotalEnergies

Az Air France-KLM Csoport tízéves megállapodást kötött a francia TotalEnergies vállalattal 800 ezer tonna fenntartható eredetű kerozin (SAF) vásárlásáról 2023-től – közölte a légitársaság a sajtó képviselőivel.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a két társaság közel tíz éve funkcionál egyesült erővel a fenntartható kerozin gyártásában és felhasználásában.

A zöld üzemanyagot Franciaországban állítják elő állati zsírokból és használt sütőolajból. A légitársaság alapján csak olyan terméket vásárolnak, amely nem veszélyezteti az élelmiszerellátást vagy az állatok takarmányozását, és nem magába foglal pálmaolajat.

Ezelőtt az Air France-KLM csoport 1,6 millió tonna fenntartható kerozin vásárlásáról állapodott meg a Neste és a DG Fuels vállalattal tíz évre. A társaság célja, hogy 2030-ra tíz százalékra emelje a fenntartható eredetű kerozint az aktuális három százalékról.

A közleményben kiemelték: a zöld üzemanyag igénybevételével 2019-hez viszonyítva a légitársaság egy árukilométerre vetített emissziója 30 százalékkal csökkenthet 2030-ra. A fenntartható kerozin szén-dioxid-kibocsátása 80 százalékkal kisebb a tradicionális üzemanyagénak az egész életciklusra vetítve – tették hozzá.

Benjamin Smith, az Air France-KLM Csoport vezérigazgatója jelentős mérföldkőnek nevezte a megállapodást. A flottamodernizáció, fenntartható kerozin használata és az üzemelés optimalizálása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének három lépése – idézték a közleményben a cégvezetőt.

mti