Tizenötezer indulót várnak jövőre a 14. Ultrabalatonon

Tizenötezer indulót várnak jövőre a 14. Ultrabalatonon

Tizenötezer indulója lesz jövőre a 14. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalaton titulussal rendelkező Balaton-kerülő tömegsportrendezvénynek, amelyen egyéniben és váltóban, futva vagy kerékpározva teljesíthető a 221 kilométeres táv.

A találkozó sajtótájékoztatóján Zelcsényi Miklós versenyigazgató közzétette, hogy miután az idén májusban megszervezett Ultrabalaton után a 13 ezer résztvevő 5,2 tonna szemetet “termelt”, úgy döntöttek, hogy 2020-ban zöld szemléletű eseményt szerveznek.

“Az első napon a már hagyományossá vált tésztapartinkon csak újrahasznosított, ezenfelül papírból készült evőeszközöket és tányérokat adunk a vendégeknek, a rajtcsomagokba ezentúl nem helyezünk el szórólapokat, nyomtatott műsorfüzetet ugyanakkor nem fogunk készíteni, de a résztvevők részére minden információ elérhető lesz online, ezenfelül a fejlesztés alatt álló mobiltelefonos applikációnkon” – mondta Zelcsényi Miklós. Hangoztatta még, hogy a tavalyi szemétmennyiséget legalább a felére, de inkább a harmadára szeretnék csökkenteni.

A versenyigazgató nyomatékosította, hogy a nagy európai futóversenyek közül az Ultrabalaton lesz az első ilyen, zöld szemléletű, környezettudatos esemény. Prezentálta azt az újrahasznosítható, úgynevezett trail-poharat is, amely a 2020-as eseményen váltja a korábbi műanyag poharakat. Kiemelte, hogy a frissítőpontokon felgyülemlett műanyagpalackokat szelektíven gyűjtik és adják ezután le, hogy újrahasznosítható alapanyaggá váljanak.

“Ezekkel az intézkedésekkel az a célunk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után” – tette hozzá.

Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az ilyen és ehhez hasonló sportrendezvényekre azért van nagy szükség, mert meghatározó a lehető legtöbb embert rávenni a rendszeres testmozgásra.

“Magyarországon 2010 előtt 5 százalék volt a rendszeresen sportolók aránya, ez napjainkban már 12-14 százalékra kúszott fel, de a távlati cél az, hogy ez 20 százalékra emelkedjen” – hangoztatta a helyettes államtitkár.

Sztanó Imre, a névadó szponzor NN Biztosító vezérigazgatója arról számolt be, hogy a vállalat nemzetközileg 60 futóversenyt támogat, de ezek közt is kivételes helyet foglal el az Ultrabalaton, aminek lényege csak akkor érthető meg igazán, ha valaki elindul rajta.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2007-ben még csak 200 indulója volt az Ultrabalatonnak, és amíg 2016-ban 54 nap alatt vált teltházassá az esemény, úgy múlt évben az indulók mindössze 22 perc alatt tették teljessé a nevezési listát.

A 2020-as Ultrabalatont május 14-étől 17-éig rendezik meg. A 221 kilométeres távú viadal mezőnye Balatonfüredről rajtol ezután, és a Balatont megkerülve oda is tér vissza. Az eseménnyel kapcsolatos információk megnézegethetők az ultrabalaton.hu weboldalon.

mti