Tíz magyar egyetem szakjai megjelennek a Sanghaj rangsoron

Tíz magyar egyetem szakjai megjelennek a Sanghaj rangsoron

Tíz magyar egyetem 39 szakja megjelenik a Sanghaj rangsoron a Föld legjobbjai közt, ami György László államtitkár alapján a magyar felsőoktatás megújulásának eredményességét mutatja – tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium a sajtó képviselőit.

A Shanghaj rangsoron, amely a Föld csaknem kétezer egyetemének szakterületi teljesítményét vizsgálja, tíz magyar egyetem 39 szakja megjelenik a Föld legjobbjai közt – olvasható a közleményben.

Előrelépett az Állatorvostudományi Egyetem az állatorvostudományok (151-200.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a matematika (201-300.) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem a biológia területén (301-400.)

Azonfelül az ez évi listára felkerült a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem gyógyszerészeti tudományok szakja.

A rangsorokban a szakterületek legalább egy kategóriát előreléptek, amely kategóriától függően 50-100 helyezést jelent.

A közleményben idézték György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt, aki azt mondta: „Az a célunk, hogy 2030-ra Magyarországot Kelet-Közép-Európa tudásközpontjává tegyük. Ezt szolgálja a kiszámíthatóbb, tervezhetőbb finanszírozási struktúra, ahol az intézmények például vállalják az internacionális rangsorokban való előrelépést is. Az első eredmények azt mutatják, hogy az irány jó, szakadatlan haladunk előre az internacionális rangsorokban; amíg a Föld két legrangosabb egyetemi rangsora (THE, QS) közül a THE-rangsorban négy éve hét, két éve mindkét rangsorban nyolc, napjainkban már nemkülönben tizenegy magyar egyetem megjelenik, amelyekbe hallgatóink kétharmada jár. Célunk, hogy ez a szám tovább bővüljön.”

Az államtitkár nyilatkozata alapján „jó ma magyar egyetemistának lenni, mert diplomájuk értékét nemcsak az internacionális rangsorok, hanem a piac is nagyra értékeli. Ma egy diplomás nagyjából haladéktalanul munkát kap és a bérelőnye is számottevő, nagyjából másfél-kétszeres arányt mutat. Azon dolgozunk, hogy évről évre még jobb legyen Magyarországon egyetemistának lenni és bebiztosítsuk a jövő munkahelyeit!”

A listára felkerült csaknem kétezer egyetem vizsgált szakjai a természettudományok, a mérnöki tudományok, az élettudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok területét érintik és rangsorolásuk nagyon sok akadémiai mutatót figyelembe véve történik, beleértve a kutatási teljesítményt és annak hatását, az internacionális együttműködést, a kutatás minőségét és az internacionális akadémiai díjakat – közölték.

mti