Thomas Hardy hagyatékából nyílik magasfokú bemutató

Thomas Hardy hagyatékából nyílik magasfokú bemutató

Négy brit múzeum fogott össze, hogy bemutassa a Thomas Hardy angol költő és regényíró irodalmi munkásságához és perszonális életéhez kapcsolódó, ritkán érzékelhető tárgyakat.

A Dorset Múzeum, a Poole Múzeum, a Salisbury Múzeum és a Wiltshire Múzeum célja, hogy a korábbi legnagyobb Hardy-gyűjteményt állítsák ki. A projekt kurátora, Harriet Still „mesés kincsesbányának” nevezte a gyűjteményt – idézte a BBC hírportálja. A kiállítandó eszközök közt megjelenik egy teáskanna, amely egykor Hardy nagymamájáé volt, és egy vázlat is, amit az író Wessex nevű kutyájának sírkövéhez állított elő. A partnerséget alkotó Wessexi Múzeumok 5000 fontot (kétmillió forintot) akarnak összegyűjteni az elképzelések alapján nyári hónapokban nyíló bemutatóra.

Hardyt Wessex tájai és az ott élő emberek is inspirálták, és szenvedélyesen foglalkozott olyan kérdésekkel, mint a nők egyenjogúsága, az állatok jóléte és az angol társadalmi rendszer igazságtalanságai.

Mint Still hangoztatta: olyan tárgyakat kutatott fel a múzeumok raktáraiban, amelyek rávilágítanak Hardy összetett személyiségére. „Varázslatos felfedezőút volt, és csodálatos lesz megosztani ezt a káprázatos kincsestárat látogatóinkkal” – nyilatkozott.

Julian Fellowes, a Thomas Hardy Társaság elnöke, a híres Downton Abbey-tévésorozat alkotója kiemelte, hogy sok olyan tárgy bukkant fel, amely évek óta a raktárakban porosodott. „Ezek a egyéni eszközök segíthetnek abban, hogy Hardy íróként és magánemberként is közelebb kerülhessen a közönséghez” – érvelt.

Az egyik óriási megbecsülésnek örvendő brit regényíró és költő 1840-ben született Dorsetben, és élete nagy részét ebben a megyében töltötte. 1928-ban, 87 éves korában halt meg.

mti