Szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre

Szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre

Egy állam, térség vagy intézmény versenyképességét alapvetően határozza meg, mennyire nyitott a legkorszerűbb tárgyak és modern műszaki megoldások iránt – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára Debrecenben, mielőtt elhelyezték a Magyarország legnagyobb szuperszámítógépével kapcsolatos projekt alapkövét a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán.

Solymár Károly Balázs kiemelte: ahhoz, hogy hasznosuljon egy ilyen szuperszámítógép-beruházás, tudásra, kiépített kompetenciára és felhasználóbarát működésre van szükség, arra, hogy „az alapkő, az alaplap ne csak vas (hardver) legyen, hanem életre tudjon kelni”.

A Debreceni Felsőfokú intézményben – tette hozzá – ez a tudás biztosítja, hogy a számítógép a akadémiai életnek, a kutatóknak, az egyetemistáknak és a magyar vállalkozásoknak is hasznára legyen.

Solymár Károly Balázs utalt arra, hogy pillanatnyilag Magyarországon 0,45 petaflopos kapacitás áll rendelkezésre, internacionális együttműködéssel határon túli kapacitásokat is használnak a hazai szakemberek. 2022-ig 5 petaflopra növelik a szuperszámítógépes kapacitást; a cél, hogy Magyarország ott legyen a Föld legjobbjai közt – jelezte.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke közölte még: a szuperszámítógép telepítésével a Debreceni Felsőfokú intézményben olyan kompetenciaközpont jön létre hatmilliárd forint európai uniós forrásból, amelyhez a akadémiai felhasználók mellett a gazdaság szereplői is kapcsolódhatnak.

A legkésőbb jövő év december 31-éig elkészülő beruházás keretében bővítik a szuperszámítógépet befogadó épületet, fejlesztik az alapinfrastruktúrát, a kompetenciaközponthoz kapcsolódóan mindazonáltal olyan képzési programot indítanak az felsőfokú intézményben, hogy a végzősök a legkorszerűbb modern műszaki megoldást is tudják használni – mondta a KIFÜ elnöke.

Bács Zoltán, a DE kancellárja visszaemlékezett, hogy az egyetem a kezdetektől élen jár a hazai szuperszámítógép-programban: 2015-ben üzembe helyezték Leót, a Föld korábbi ötszáz legnagyobb teljesítményű számítógépének egyikét.

mti, fotó: Czeglédi Zsolt