Állandó kiállítás alapja lehet Szombathelyen Schrammel Imre száz alkotása

Állandó kiállítás alapja lehet Szombathelyen Schrammel Imre száz alkotása, illusztráció

Tegnaptól tekinthetik meg az érdeklődők Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus művész gyűjteményes tárlatát a Szombathelyi Képtárban.

A képtárban a bemutatás helyszínét a művész választotta ki, majd ő rendezte be magát a tárlatot is – mondta Czenki Zsuzsa, a Savaria Múzeum általános igazgatóhelyettese. Az igazgatóhelyettes egyúttal megtiszteltetésnek érzi, hogy a nemzet művésze Szombathely városát választotta állandó kiállításának helyszínéül.

A tárlatot színesíti, hogy a művész Herendi Porcelánmanufaktúra múzeumában kiállított néhány tárgya határozatlan időre a szombathelyi kiállításon fog megjelenni. Ugyanakkor az elképzelések szerint a kiállítás anyaga folyamatosan bővül, illetve változik, mivel a művész kertjét díszítő értékek is részben szülővárosába kerülhetnek. Ezeknek a képtár mellett található Iseum ad majd helyet.

Gálig Zoltán művészettörténész, mint a kiállítás kurátora elmondta, hogy a bemutatásra kerülő tárlat Schrammel Imre teljes eddigi életútjából válogat. Megtekinthetjük azokat a hollóházi porcelánokat, amelyeket fiatalon készített, és a kilencvenes évektől alkotott Herendi ritkaságokat.

A most megnyíló gyűjteményes kiállítás várhatóan a jövő év elejétől rendeződik át egy 400 négyzetméteres állandó kiállításnak.