Színházi világnap – Fővárosi és vidéki színházak köszöntötték közönségüket videóüzenetben

Színházi világnap – Fővárosi és vidéki színházak köszöntötték közönségüket videóüzenetben

Harmincegy fővárosi és vidéki színház igazgatója köszöntötte a magyarországi színházak képviseletében együttes Facebook-üzenetben a színházszerető közönséget szombaton a színházi világnap alkalmából.

Az üzenet bevezetőjében Kásler MIklós emberi erőforrások minisztere beszélt a művészek és a színházak jelentőségéről és mondott köszönetet a színészeknek az általuk végzett „értékteremtő, hagyományőrző, nemzeterősítő kulturális és művészeti munkáért”.

A miniszter a közönségtől kitartást kért és segítséget a vírus elleni védekezésben a szabályok betartásával és oltásra regisztrálással, hogy ezzel is előmozdítsák a színházak újranyitását és a járvány legyőzését.

Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója és Szirtes Tamás, a fővárosi Madách Színház vezetője is visszaemlékezett: a magyarországi színházi élet 1823-ban indult egy „színházépítési lánccal” a polgárosodó településekben, ezután az későbbi 200 évben egymást követve alakultak „Budapesten és jóformán minden megyeszékhelyen varázslatos palotákban” az önálló társulatok.

„Nincs szebb annál, mint mikor is az elsötétülő színházteremben telt ház előtt felmegy a függöny, kigyúlnak a fények és az eggyé váló nagyérdemű előtt színészek, énekesek és táncosok… halált megvető bátorsággal elmondják, eléneklik, eljátsszák azt, ami a szívük-lelkük legmélyéből felszakad” – mondta Dörner György, az Újszínház vezetője.

A koronavírus-járvány okán kialakult helyzettel kapcsolatos gondolataikat is megosztották a megszólaló igazgatók. Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, rendkívüli nehéz helyzetben vannak színházak és a művészek, már csak azért is, mert elmarad a leglényegesebb, a találkozás a nézőkkel.

Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház igazgatója köszönetet mondott a közönségnek a kitartásért, buzdításért és hűségért, hogy ezernyi módon nyilvánítják ki szeretetüket.

„Ebben a szorító, egymást nélkülöző időszakban mindnyájan összetartozunk és még jobban átérezzük, hogy a színház publikum nélkül, és hitünk alapján a nézők színház nélkül nem tud létezni” – hangoztatta Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója.

mti