Szilágyi Csenge kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Szilágyi Csenge kapta a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Szilágyi Csenge színművész kaphatta meg a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt ebben az esztendőben nyújtott rendkívüli művészi teljesítményéért a társulat titkos szavazása alapján a Vígszínházban.

A Pál utcai fiúk december 30-i előadása után Eszenyi Enikő igazgató nagy szeretettel gondolt vissza a Vígszínház mesés színésznőjére, Ruttkai Évára – olvasható a színház közleményében.

A Ruttkai Éva (1927-1986) emlékére hozott létre díjat évente születésének évfordulója alkalmából, december utolsó hetében nyújtják át annak a művésznek, aki abban az évben a társulat alapján a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta.

A társulat az adott naptári évben bemutatott előadások alapján ítéli oda a díjat. A gyűrűt a Vígszínház bármely művésze megkaphatja, akár többször is.

Az idén Szilágyi Csenge A diktátor és a Liliom című előadásokban nyújtott alakítását ismerte el a díjjal a színház társulata.

Szilágyi Csenge 2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Felsőfokú intézményben, Novák Eszter és Selmeczi György osztályában, ezt követően a Centrál Színház tagja lett. A Vígszínház társulatához 2015-ben szerződött. 2016-ban Junior Prima Díjjal tüntették ki, 2017-ben ugyanakkor kiérdemelte a Varsányi Irén-emlékgyűrűt.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt Gábor Júlia 1986-ban alapította édesanyja, a Vígszínház vezető művésze emlékére. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, tanácsos és kitűnő művész aláírásával díszített emlékgyűrűvel elsőként Tordy Gézát honorálta a társulat 1987-ben.

A kitüntetettek közt van Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Kaszás Attila, Lukács Sándor, Tábori Nóra, Jánoskúti Márta, Kútvölgyi Erzsébet, Igó Éva, Börcsök Enikő, Alföldi Róbert, Hajdu István, Csőre Gábor, Harkányi Endre, Rajhona Ádám, Danis Lídia, Epres Attila, Reviczky Gábor, Hegyi Barbara, Venczel Vera, Bata Éva, Fesztbaum Béla, Péter Kata és Wunderlich József, múlt évben mindazonáltal ifj. Vidnyánszky Attila kaphatta meg az elismerést.

mti