Szentpéteri Sándor: releváns a természetes vadállomány táplálék-kiegészítése

Szentpéteri Sándor: releváns a természetes vadállomány táplálék-kiegészítése

Jelentős a természetes vadállomány téli táplálék-kiegészítése, így a hidegebb idő beálltával megkezdődik a vadetetés – mondta az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

Szentpéteri Sándor a vadásztársaság vadetetési programjának megtekintésén azt mondta, a vadgazdálkodók, a vadászatra jogosultak sokat tesznek azért, hogy a vadállomány átvészelje a tavaszig még előttünk álló hideg hónapokat.

Kijelentette még, hogy a vadállomány etetése tájegységenként változó, mivel Magyarország mezőgazdasági kultúrája felettébb változatos, és a vadak sokféle élelmet megtalálnak a határban. Ahol kedvezőtlenebbek a mezőgazdasági státuszok, ott sokkal nagyobb a vadetetés jelentősége.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta el, hogy Magyarországon 52 vadgazdálkodási tájegység fedezhető fel, ezek összese élén egy tájegységi fővadász áll, ők szervezetileg az Agrárminisztériumhoz tartoznak. Hangoztatta még, a fővadászok egyik feladata a vadgazdálkodás esetén biztosítani az egyensúlyt az állatvilág és a növényvilág közt a saját területükön, ezáltal ellenőrzik a vadetetést is.

mti