Szent Borbáláról nevezték el a bányászatnak emlékeket állító Pécs-vasasi parkot

Szent Borbáláról nevezték el a bányászatnak emlékeket állító Pécs-vasasi parkot

Szent Borbáláról, a bányászok védőszentjéről nevezték el a bányászat helyi hagyományainak emlékeket állító parkot Pécs-Vasason, a baranyai megyeszékhely külső városrészében.

A csaknem 2700 lelkes településrészen tartott névadó ünnepségen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár méltatta a vasasi közösségnek a csaknem kétszáz éves bányászértékek megőrzésében, hagyományainak ápolásában betöltött szerepét.

„Ez a szokás nem múlt el úgy sem, hogy a termelés megszűnt” – mondta a térség fideszes országgyűlési követe, ezután elismerően szólt a bányászemberek összetartásáról.

Hoppál Péter a foglalkoztatásra térve közölte: 2010-ben a 3,7 millió dolgozóból csak 1,8 millió ember járult hozzá személyi jövedelemadójával az állam működtetéshez. Napjainkban pedig már majdnem 4,5 millió ember dolgozik, és ugyanennyi ember adójából „üzemel jól” a magyar állam. Ez ad lehetőséget oda visszaadni, bárhova kell: a családoknak, a gyermekeknek.

Ruzsicsics Ferenc, a helyi Szent Borbála Egyesület vezetője felelevenítette: a parkot 2007-ben terveztették meg, s abban az évben egy bányaaknát szimbolizáló egyenes járórészt, azonkívül a bányaszinteket jelképező tárgyakat alakítottak ki. A következő években bányaszelvény-bemutató emlékművel, 2014-ben úgynevezett Jószerencsét-kapuval bővült a tartomány.

Ruzsicsics Ferenc kiemelte, hogy 2015 februárjában adták át a magyar bányaipar egyik óriási szerencsétlenségének, az 1986-ban történt, hat magyar és öt lengyel bányász életét követelő vasasi bányaomlás áldozatainak emlékművét. A mementó Bachmann Zoltán (1945-2015) Kossuth-díjas építész tervei alapján készült. 2015 végén ugyanakkor az 1968-ban felállított, egykori Petőfi-aknatorony makett-emlékművével bővült a park – jelezte.

A zenés és közösségi programokkal színesített Retro bányásznap titulussal rendelkező program keretében adományozták a településrész parkkal szomszédos épületében látható, csaknem 130 millió forintos beruházással felújított óvodáját.

mti