Szén-dioxid-semleges mérleg mentén szállítja ki megrendelőinek ENYAQ iV modelljét a Škoda AUTO

Szén-dioxid-semleges mérleg mentén szállítja ki megrendelőinek ENYAQ iV modelljét a Škoda AUTO

Nem kizárólagosan az úton, azaz helyi szinten közlekedhet károsanyag-kibocsátás nélkül a modern Škoda ENYAQ iV, a Škoda AUTO merthogy szén-dioxid-semleges mérleg mentén szállíthatja ki ügyfélkörének új, tisztán elektromos zászlóshajóját. A cseh autógyártó az egész gyártási folyamat alatt ISO-minősített módon dokumentálja szén-dioxid-kibocsátását és több megoldással mérsékli eredményesen a szén-dioxid légkörbe jutását a gyártás esetén. A termelésben egyelőre nem megelőzhető szén-dioxid-kibocsátásokat minősített klímavédelmi projektekkel – példaként indiai szélerőműpark építésével – egyenlíti ki a Škoda AUTO, az ENYAQ iV vásárlói mindent összevetve maradéktalanul „zölden” közlekedhetnek, ha csupán megújuló forrásokból származó elektromos árammal töltik SUV-modelljüket.

A tisztán elektromos, akkumulátorhajtású járművek, akárcsak a modern Škoda ENYAQ iV, üzem közben helyi szinten, zöld-áram igénybevételével maradéktalanul károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedhetnek. Ökológiai lábnyomuk ellenben a gyártásuk alatt kibocsátott szén-dioxidot is magában foglalja. Nagyon sok különféle intézkedésének hála ugyanakkor a Škoda AUTO szén-dioxid-semleges mérleg mentén szállíthatja ki új ENYAQ iV modelljét klienseinek.

A saját gyártási folyamatok optimalizálása

Mindennek érdekében a társaság permanensen optimalizálja üzemeinek üzemelését és gyártási folyamatait. A Vrchlabíban termelő főegységgyár 2020 vége óta a Škoda első termelési helyszíneként funkcionál szén-dioxid-semleges módon. Az ENYAQ iV a Škoda Mladá Boleslav-i főüzemében készül, ahol a cseh autógyártó a ČEZ energiaszolgáltatóval együtt Csehország legnagyobb napelemes tetőrendszerét építi. A Škoda AUTO csehországi üzemeiben a termeléshez elengedhetetlen minden energia még az évtized közepette egész egészében szén-dioxid-semleges forrásokból származik ezt követően. Részleteiben is jól mutatja, miképp csökkenthető okos javaslatokkal a károsanyag-kibocsátás, példának okáért a Škoda által kifejlesztett OPTIKON alkalmazással, amely mesterséges intelligencia hozzájárulásával biztosítja a szállítókonténerek lehető legjobb térkihasználását. Ezzel a lehetőséggel egyedül 2020 első felében több mint 150 konténerszállítást és ezzel 80 tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült megtakarítani.

A szén-dioxid-kibocsátás monitorozása az egész beszállítói láncolat mentén

Saját gyártási folyamatainak optimalizálása mellett a Škoda AUTO beszállítói és partnerei szén-dioxid-kibocsátását is figyelemmel kíséri. A cég gondoskodik róla, hogy – például zöld-áram igénybevételével – beszállítói láncolatában, egész gyártási folyamatában és logisztikájában is arányosan megelőzze vagy mérsékelje a szén-dioxid-kibocsátást. Az LG beszállító példának okáért garantálja a „zöld áram” használatát az ENYAQ iV hajtásrendszer-akkumulátorának gyártásában, de nagyszámú más partner is kifejezte már környezetbarát gyártási folyamatok iránti szándékát. A fennmaradó szén-dioxid-kibocsátás számítása az ENYAQ iV specifikus életciklus-ökomérlegén alapul, ezt a TÜV NORD CERT tanúsítja, amely egyébként a újabb kibocsátásokat is ellenőrzi. A TÜV NORD CERT tanúsítványokkal igazolja az egész életciklus alatti minden szén-dioxid-kibocsátás helyes megállapítását, ezenfelül az ENYAQ iV – az ügyfélkiszállításokat nézve – mérleg alapján szén-dioxid-semleges termékként meghatározott besorolását.

Járművek és aksik újrahasznosítása

Az egész életciklus alatt produkált szén-dioxid-kibocsátás része az Škoda ENYAQ iV újrahasznosítása is. Járműbeli használatukat követően a hajtásrendszer-akkumulátorok első alkalommal a Škoda iV energiatároló rendszerekben élik „második életüket”, amely megoldással meghosszabbítható az akkuk élettartama, mindent összevetve javítva ökológiai lábnyomukat. Ezentúl újrahasznosítják őket és ismételten felhasználják a kinyert alapanyagokat. A jármű újrahasznosításából származó szén-dioxid-emissziót is eleve figyelembe veszik, s a magas újrahasznosítási arány, emellett a már ismételten felhasznált vagy újrahasznosítható anyagok átfogó használata ugyancsak segítséget nyújt a kibocsátás csökkentéséhez.

Emissziókiegyenlítés minősített projektekkel

A Škoda ENYAQ iV gyártása (beszállítók és gyártás) esetén keletkező szén-dioxid-kibocsátás egy része egyelőre nem kerülhető el. A Škoda AUTO ezt minősített karbonkreditek vásárlásával egyenlíti ki, olyan minősített klímavédelmi projektek pártfogásával, akárcsak nagyméretű szélerőmű-park létesítése Indiában. Az állam déli részén fekvő Tamil Naduban épülő parkban száz szélturbinát helyeznek ezt követően üzembe, amelyek 200 megawatt együttes teljesítmény-kapacitásukkal csaknem 600 ezer háztartást láthatnak el tiszta energiával.