Római kori sírok kerültek elő Pécs belvárosában

Római kori sírok kerültek elő Pécs belvárosában

Hét római kori sírt, azok mellékleteként korabeli illatszeres üvegecskét, több fibulát, ugyanakkor korsó-pohár együttest is találtak a régészek egy, a pécsi belvárosban folyó építkezés esetén – közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) a sajtó képviselőivel.

Az intézmény közleményében Tóth Zsoltot, a JPM régészét elevenítve azt írták, hogy a feltárt térség egy kisebb temető része lehetett a késő római időszakban, a Kr. u. 4. században.

A mester rámutatott: a helyi római lakosság körében ebben az időszakban kis híján általános a téglasír használata, amelybe az elhunytakat megközelítőleg kizárólagosan fejjel nyugatnak temették el. A most előkerült sírok közt volt ugyanakkor kelet-nyugat, nyugat-kelet, észak-dél és dél-észak tájolású is.

Az információ alapján a temetőrészlet sokban hasonlít a pécsi Kossuth tér területén, Sopianae keleti temetőjében tapasztaltakkal, akárhova feltehetőleg a helyieknél szegényebb, betelepített lakosokat temettek, akik igyekeztek a helyi szokásokhoz igazodni. A két színtér közt tetemes különbség viszont, hogy a Felsőmalom utcában előkerült két jellegzetes, római, ideálissan megépített téglasír is volt.

Az egyik téglasírban az elhalálozott lábfeje mellett a római sírokban gyakori üvegből készült korsó-pohár melléklet volt megfigyelhető, más sírokban illatszeres üvegecske, a vállon a ruhát összefogó jellegzetes hagymafejes fibulák, azaz ruhakapcsoló tűk is előkerültek, mindez jellegzetesen római anyagi kultúrára utal – hívták fel rá a figyelmet a közleményben.

Jelezték: a korsó-pohár együttes nem első alkalommal jelenik meg a Pécsett feltárt római kori emlékek tekintetében, ugyanis ilyen megfigyelhető megfestve az egyik pécsi világörökségi helyszínnek számító sír falfülkéjében is.

A két tárgy valláshoz nem köthető, ezáltal azt sem lehet megmondani, hogy keresztények vagy pogányok voltak az eltemetettek – közölték.

Tóth Zsolt régész információja alapján a Sopianae körüli három temetőről már sok információ áll rendelkezésre, de az attól távolabb előkerült sírcsoportokkal – ezáltal a most feltárt temetővel – kapcsolatos konkrétabb állásfoglaláshoz jóval több adatra lesz szükség.

mti