Robotautókkal csökkentenék a dugókat a britek

Robotautókkal csökkentenék a dugókat a britek

Egy kapszulára hasonlító elektromos jármű használhatóságát tesztelik januártól.

George Osborne pénzügyminiszter szerdán jelentette be hogy január 1-től négy angliai nagyvárosban – köztük Londonban, Bristolban, Coventryben és Milton Keynesben – kezdik tesztelni brit és amerikai vállalatok által fejlesztett önvezető autókat. A projekthez a General Motors, a Ford, a Jaguar és a Land Rover autógyártók csatlakoztak. A brit kormány összesen 19 millió fonttal (több mint 7,4 milliárd forinttal) támogatja a kezdeményezést.

Kevésbé zsúfolt utakat akarnak

Bristolban a szakértők azt vizsgálják, hogy az autonóm autók révén csökkenthető-e az utak zsúfoltsága és biztonságosabbá tehető-e a közlekedés. A General Motors közreműködésével kidolgozott projekt keretében robotsofőrök által vezetett környezetbarát tömegközlekedési eszközöket és automatizált parkolási rendszereket próbálnak ki.

Milton Keynesben a lenti látványterven is látható, LUTZ Pathfindernek nevezett, sofőr nélkül közlekedő kapszulajárművek gyakorlati alkalmazását is vizsgálni fogják. A formatervezett elektromos járművekben ketten utazhatnak, és brit gyártmányúak, a közlekedésükhöz szükséges szenzorokat az Oxford Egyetem szállítja. Kevésbé formatervezett, de hasonló járművet a Google is tesztel már Kaliforniában.

Milton Keynesben és Coventryben az Autodrive program keretében önvezető autókat és a gyalogosok számára fenntartott városrészekben használható automata tömegközlekedési eszközök alkalmazási lehetőségét is vizsgálják januártól. A tesztek legalább másfél évig eltartanak, de lehetséges, hogy három évig is elhúzódik a kísérlet – írja a BBC.

(forrás: origo.hu)