Rekordévet zárt a turizmus Párizsban

Rekordévet zárt a turizmus Párizsban

Visszatértek a határon túli turisták Párizsba, és 2017-ben rekordot döntött a turizmus az azt megelőző két, a terrortámadások folytán gyenge év után.

A párizsi szállodaipar múlt évben 2,9 millióval több turistát fogadott, mint 2016-ban, és összesen 33,8 millió hotelfoglalást regisztrált – közölte a Párizs környéki Ile-de-France régió turisztikai bizottsága.

„A régió 2016-ban csaknem 1,5 millió látogatót veszített, így jelentősen meglepődtünk az ugrásszerű növekedéstől és rekordtól, ami egyáltalán nem volt egyértelmű” – mondta Eric Jeunemaitre, a szervezet elnöke sajtótájékoztatón. Kivétel nélkül minden kategória fejlődést mutatott – tette hozzá.

Az átlagban 9,5 százalékos javulás először is a határon túli turistáknak köszönhető, akik közül 13,7 százalékkal többen látogattak Párizsba múlt évben, mint 2016-ban, a belföldi turisták aránya 5,9 százalékkal növekedett.

A terrortámadások folytán leginkább az elmaradt kínai és japán turisták visszatérése a legszembetűnőbb, előbbiek száma 17,8 százalékkal, utóbbiaké 32,8 százalékkal növekedett.

Párizsba még mindig az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb határon túli turista, előző évben 2,4 millió, ami 18,3 százalékos emelkedés 2016-hoz képest, őket követik a németek, akiknek az aránya 19,5 százalékkal növekedett.

A francia fővárosba érdeklődők 42,6 százaléka belföldi turista.

A látogatottsági rekord a turisztikai bizottság alapján egyidejűleg köszönhető a javuló környezetnek és a turisztikai szakterület szereplőinek.

„A tavalyi nyugodt évvel visszatért a bizalom, nem voltak merényletek és különösebben negatív események” – mondta Eric Jeunemaitre.

A Párizsba és környékére vendég, nem csupán hotelben megszálló turisták száma még nem ismert. Egyes vélemények alapján múlt évben 49 millió körül mozgott a 2016-ban mért 45 millió után.

A egész országra vonatkozó tavalyi adatokat a francia kormány még nem tette közzé, de a mesterek alapján 88-89 millió körül volt előző évben a Franciaországba vendég határon túli turisták száma.

mti