Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjak nemzetiségieknek

Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjak nemzetiségieknek

Átadták a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat a hagyományosan a nemzetiségek napjához kötődően megrendezett gálán a Budai Vigadóban.

Idén a görög nemzetiségű Ellinizmosz Egyesület, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, az Urartu Örmény Színház, továbbá az ukrán nemzetiségű Vihula Mihajlo, a szlovén nemzetiségű Mukics Ferenc, a német nemzetiségű Zách Elemérné, a bolgár nemzetiségű Miskolczi Dimitranka Dimitrova és a roma nemzetiségű Orsós Anna részesült az elismerésben.

A magyarországi nemzetiségek előtt tisztelgő rendezvényen minden évben rangos gálaműsor keretében nyújtják át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat. Az elismeréssel a velünk élő nemzetiségek kultúrájáért, hagyományáért és anyanyelvéért áldozatos munkát hozó nemzetiségi – bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán – magánszemélyek, szakemberek és civil szervezetek tevékenységét méltatja az intézmény – fogalmaztak a szervezők közleményükben.

A vasárnapi díjátadón Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd együtt adták át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat.

A díjátadón és az azt követő gálaműsoron a nemzetiségek képviselői, kulturális intézmények és szervezetek munkatársai, a hazai és külföldi sajtó képviselői, valamint a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjai is részt vettek.

A fellépők között volt Urartu Örmény Színház, a Martenica bolgár néptáncegyüttes, a Kolo horvát népzenei együttes, Vihula Mihajlo ukrán gitárművész, valamint a Romano Glaszo – Emberi hang roma együttes is.

(mti)