Prezentáció nyílt az első postai levelezőlap megjelenésének 150. évfordulója alkalmából

Prezentáció nyílt az első postai levelezőlap megjelenésének 150. évfordulója alkalmából

A Föld első hivatalos postai levelezőlapja megjelenésének 150. évfordulója alkalmából tárlat nyílt a fővárosi Bélyegmúzeumban.

A Magyar Posta az eseményen bocsátotta ki a 200 éve született Gervay Mihály – 150 éve jelent meg a Föld első hivatalos postai levelezőlapja titulussal rendelkező bélyegblokkját, amit Forrai Péter, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese helyezett forgalomba a tárlat megnyitóján.

Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója a találkozón az évfordulókról szólva közölte: a 200 éve született Gervay Mihály az első magyar postafőigazgató volt. A Föld első hivatalos postai levelezőlapja mindazonáltal 150 éve, 1869. október 1-jén az Osztrák-Magyar Monarchiából indult útnak.

Az október végéig várja az érdeklődőket bemutatón csaknem 270 levelezőlap megfigyelhető. A kiállítás nagyrészt két rendkívüli, internacionális kiállítási eredményeiről is ismert filatelista, Homonnay Géza, a Magyar Filatéliai Akadémiai Társaság (MAFITT) és a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABÉOSZ) elnöke, tetejébe Czirók Dénes anyagából született, amelyhez hozzáadták a Bélyegmúzeum példányait. Mindent összevetve lehetővé vált, hogy változatosan mutassák be a Föld legelső díjjegyes levelezőlapja történetével és postai pályafutásával kapcsolatos információkat.

Közölte, a expon 1869 októberétől 1971 májusáig kibocsátott levelezőlapokat mutatnak be, köztük az ismereteik alapján egyetlen olyan levelezőlapot is, amit a megjelenés napján adtak fel és bélyegeztek le, vagyis első napi bélyegzéssel láttak el.

Kiemelte: a díjjegyes levelezőlapot az Osztrák-Magyar Monarchiában találták fel és vették használatba első alkalommal. „Amiként a bélyeg pár év alatt elterjedt a Földön mindenfelé, a levelezőlap is viharos gyorsasággal hódított teret a postai értékcikkek és a bérmentesítés világában” – nyilatkozott, hozzátéve: a levelezőlapot évről évre egyre több országban vették használatba, végül az 1878. évi párizsi postakongresszuson kötött egyezmény alapján június 1-től a Földön mindenfelé használták.

Nyomatékosította: a díjjegyes lap ötletének megvalósulása az 1867-től önálló Magyar Királyi Posta főigazgatójának, Gervay Mihálynak az érdeme.

A Magyar Postának a kettős évforduló alkalmából kibocsátott bélyegblokkján egyesült erővel láthatók a Föld első díjjegyes postai levelezőlapjának magyar változatai és a megvalósítást támogató magyar postafőigazgató. Ezzel megszületett a harmadik magyar bélyeg, amely Gervayt és a második, amely a levelezőlapot ábrázolja – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a bélyegblokkot és a kiállítást Elekes Attila André grafikusművész tervezte.

mti, fotó: Soós Lajos