Preklinikai kutatóközpont létesült a Pécsi Tudományegyetemen

Preklinikai kutatóközpont létesült a Pécsi Tudományegyetemen

A betegségek kialakulásának jobb megértését és új terápiás gyógymódok kipróbálását is biztosítja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvoskarán európai uniós támogatással létesült preklinikai kutatóközpont, amit nemrég osztottak ki.

A egyetemi intézmény a közleményében az Emberi Kapacitás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) segédkezésével, megközelítőleg 1,26 milliárd forintból megvalósult beruházásról azt írta: a csaknem 1300 négyzetméteres, négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleggel büszkélkedhető létesítmény a régióban „páratlan és hiánypótló”.

A központban folyó kutatómunka az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb vihet a betegségek kialakulásának megértéséhez, azonkívül új terápiás gyógymódok kipróbálására is alkalmat kínál, valamint más hazai és határon túli partnerekkel való együttműködéseket is előmozdíthat – mondta az információ alapján az átadóünnepségen Miseta Attila rektor.

A korszerű központban elfért egy, a posztgraduális orvosképzéshez elengedhetetlen, haladó szellemű műtőasztalokkal felszerelt műtő, egy, az operációs technikák, azonkívül a műtétekhez használatos anyagok fejlesztését lehetővé tevő, emellett a fertőző betegségek kutatását biztosító részleg – írták.

A Pécsen nagy hagyománynak örvendő agykutatás mellett nagyszámú másfajta betegségmodell kutatása is helyet kap a modern központban, mindent összevetve egy sajátos hűtőkamra szolgálja a hőmérsékletszabályozási folyamatok tanulmányozását – idézték a kommünikében Nyitrai Miklóst, a PTE orvoskarának dékánját.

A közleményben kitértek arra, hogy a létesítmény az orvosi kar elméleti tömbjének közvetlen szomszédságába került, mindent összevetve az nevelők, a tudósok és a hallgatók részére is gördülékenyen megközelíthető.

mti