Portugália a Madridi Könyvfesztivál díszvendége

Portugália a Madridi Könyvfesztivál díszvendége

Portugália lesz a 76. Madridi Könyvfesztivál díszvendége, amit pénteken nyit meg ünnepélyes keretek közt a spanyol királyi pár és Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök.

„Madrid, az olvasás települése”, mindent összevetve szól az 1933 óta évente megszervezett internacionális vásár idei mottója.

A főváros szívében van Retiro parkban 367 hófehér pavilont állítanak fel, ahol csaknem 500 prezentáló, többségében könyvesboltok és könyvkiadók kínálatából válogathatnak a kíváncsiskodók, akik továbbá számottevő kísérőprogramon is részt vehetnek, lesznek példaként felolvasások, pódium beszélgetések.

A spanyol irodalom legjelentősebb éves eseményén a kiadók felvonultatják leginkább közkedvelt szerzőiket, akikkel személyesen is lehet találkozni, beszélgetni, dedikációt kérni. Ezúttal a leginkább közkedvelt jelenkori portugál írók is köztük lesznek, akárcsak Nuno Júdice, Goncalo M. Tavares, Daniel Faria, Alfonso Cruz, Joao de Melo vagy José Luis Peixoto.

Az igazgató alapján a kapcsolódó események amellett a feltételezhető két milliós látogatószám a legnagyobb internacionális könyvvásárok sorába emeli a madridi eseményt.

A könyvkínálatban évente felbukkannak magyar szerzők művei is, leggyakrabban Márai Sándor spanyol fordítású írásait lehet felfedezni a standokon.

A Madridi Könyvfesztivál június 11-ig tart.

mti