Ötvenkét kutatócsoport nyert patronálást az NKFI Hivatal új kiválósági pályázatán

Ötvenkét kutatócsoport nyert patronálást az NKFI Hivatal új kiválósági pályázatán

Ötvenkettő kutatócsoport részesült összesen egymilliárd forint összegű támogatásban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal idén első alkalommal meghirdetett új kiválósági pályázatán.

A KH_17 tudományfinanszírozási program azokat a munkájukat Magyarországon végző, eminens eredményeket felmutató kutatókat és kutatócsoportokat patronálja, akik 2014-től megjelentett akadémiai közleményükkel két éven belül a Föld legjobb öt százalékba tartozó idézettséget értek el saját szakterületükön.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke alapján a modern pályázati modellel szeretnék ösztönözni, hogy a hazai kutatócsoportok a szakterületük fejlődésére jókora hatást gyakorló, újabb kutatásokat megalapozó eredményeket érjenek el, és azokat a legjelentősebb akadémiai fórumokon mutassák be – olvasható a közleményben.

A segedelem tematikus megkötés nélkül minden tudományterületről megpályázható volt, a benyújtott pályázatok döntő része a matematikai, fizikai, kémiai és mérnöki tudományok, továbbá az orvosi és biológiai tudományok területéről érkezett. Az NKFI Hivatal 2018-ban is meghirdeti a felhívást, amelyre a most forráshiány okán elutasított kutatócsoportok megint jelentkezhetnek.

A közlemény kitér arra is: a felfedező kutatások támogatására az NKFI Hivatal egymásra épülő pályázati rendszert formált ki a kutatói életpályán elinduló szakemberek ösztönzésétől egészen az önálló kutatócsoportok támogatásáig. A kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható programok mellett az élvonalbeli kutatások versenyképességét ösztönzik a kiválósági programok, köztük a KH_17 közlemény, emellett a 12 kutatócsoportnak összesen három milliárd forintos patronálást nyújtó Élvonal pályázat is.

Mint írják, 2017-ben a kiválósági felhívások keretösszege csaknem 4,5 milliárd forint, ameddig a felfedező kutatásokat támogató másfajta pályázatok keretösszege összesen 12 milliárd forint volt. Utóbbiak közé tartoznak a kutatói életpálya kiindulási szakaszában járó tudósokat ösztönző posztdoktori program, és a már stabil kutatói háttérrel ellátott tudósokat támogató kutatási témapályázat. Külön témapályázat támogatja az internacionális együttműködésben végzett alapkutatási programokat.