Őssejtterápiával is gyógyítják a Crohn-betegségben szenvedőket Pécsen

Őssejtterápiával is gyógyítják a Crohn-betegségben szenvedőket Pécsen

A gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, az mindenekelőtt fiatal felnőtteket érintő Crohn-betegség kezelését már őssejtek beültetésével is támogatják Pécsen – közölte a régióközpont klinikáit működtető Pécsi Tudományegyetem a sajtó képviselőivel.

A sokszor végbélsipollyal szövődött betegséget szokásossan műtétekkel kezelik, azok hosszú távú eredményességét támogatja az őssejtek beültetésével járó, a sebészeti klinikán elsőként alkalmazott eljárás – írták a közleményben.

Baracs Józsefet, az intézményegység adjunktusát elevenítve közölték: a Crohn-betegség vezető tünete a fogyás, a nyákos, időnként véres hasmenés és a görcsös hasi fájdalom.

A kór korrekt oka a mai napig nem ismert, de kialakulására hatással lehet a genetikai hajlam, az autoimmun eredet, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, a bélnyálkahártya épségének megbomlása, a pszichológiai faktorok, amellett a dohányzás.

A betegség egész életen át fennállhat, és alapjaiban véve nem gyógyítható, de megszakítás nélküli kezeléssel és gondozással elérhető a tünetmentesség.

Az információ alapján a végbél körüli sipolyok kezelésében jelent áttörést az őssejtterápia, amely alatt közvetlenül a járatba fecskendezik az őssejteket, amelyek tulajdonsága, hogy bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, attól függően, milyen szövetbe kerülnek. Ilyenkor kötőszöveti sejtté alakulnak át, és ezáltal támogatják a sipolyok záródását.

Klinikai vizsgálatban összehasonlították az őssejtekkel kezelt, emellett a placebóval kezelt betegek gyógyulási arányát, amely azt mutatta, hogy az őssejt terápia jól tolerálható volt, és az állapotjavulás jóval magasabb volt az őssejtes csoportban – tudatta a PTE.

A Crohn-betegség egy olyan gyulladásos bélbetegség, amely az esetek többségében a fiatal felnőtteket érinti, és minden kétszázadik embert sújt. A betegség az egész tápcsatornát érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, bárhol okozhat kisebesedést, kifekélyesedést.

A betegség az elnevezését a kórképről első alkalommal beszámoló amerikai Burrill Bernard Crohn belgyógyászról kapta.

mti