Oscar-díj – Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte a rövidfilmes díjat

Oscar-díj – Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte a rövidfilmes díjat

Deák Kristóf direktor és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán Los Angelesben.

A Mindenki az első magyar kisfilm, amely kiérdemelte az amerikai filmakadémia díját. A hollywoodi gálán résztvevő alkotói csapatnak a filmben tekintélyes szerepet játszó Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa is szurkolt Budapesten. A gyerekek és a oktatók az iskola épületében kísérték figyelemmel az Oscar-díjátadót és ünnepelték a győzelmet.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, azonfelül családjának és tanárainak. „Ajánlom ezt a díjat azoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – hangoztatta.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ.

Az összefogás erejéről szóló 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia, ugyanakkor a direktor mellett Udvardy Anna producer és Csillag Mano vágó is részt vett a Los Angeles-i Dolby Színházban megszervezett Oscar-díjátadón.

„Egy emberként ugrottunk fel, iszonyatosan örülünk a díjnak, meglehetősen büszkék vagyunk rá” – mondta Csillag Mano vágó a Duna televízió élő közvetítésében. Elmesélte, hogy az elképzelések alapján a stáb egyesült erővel ünnepel a gála után, részt vesznek a kormányzói bálon, és meghívást kaptak az egyik legszámottevőbb afterpartira, Elton John ünnepségére, amit a sztár az Oscar-nyertesek részére rendez évente. „Egy napunk marad, hogy feldolgozzuk az örömöt, és utazunk vissza Magyarországra” – fűzte hozzá.

„Mélyebb történetről van szó, minthogy gyerekfilmnek tekintsük. Már a jelöléssel elindult a kíváncsiság a terjedelmes stúdióktól is” – mondta.

A NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra programjának pártfogásával készült Mindenki univerzális témát tárgyal, az internacionális filmfesztiválok közönsége is közel érezte magához a történetet. „Valamennyire szívhez szóló, befogadható téma, de közben azért vannak olyan rétegei, amiken el is lehet gondolkodni” – mondta a direktor.

MTI Fotó: Kallos Bea