Országos programsorozat indult az ifjúsági kóruséneklésért

Országos programsorozat indult az ifjúsági kóruséneklésért

Országos programsorozat indult Hangról hangra… az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA szervezésében.

A program részeként kórustalálkozókat, minősítő hangversenyeket, továbbképzéseket és zenei nevelési konferenciákat rendeznek, ezenkívül három előtérbe állított koncert is várja a közönséget: március 1-jén a fővárosi Müpában, március 12-én a pécsi Kodály Központban, június 3-án mindazonáltal a Szegedi Nemzeti Színházban – hangoztatta Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke az eseménysorozatot bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten.

A KÓTA elnöke hangoztatta még: a sokszínű és értékvédő programok 19 megye 36 településének 69 helyszínén valósulnak meg, a legtöbb program térítésmentes. Országszerte csaknem félszáz, közte két egyetemi kórustalálkozót is rendeznek, az Éneklő Ifjúság gálakoncertnek a Zeneakadémia házigazdája május 17-én. Az iskolai énektanárok 13 továbbképzésen vehetnek részt, ezenfelül több szakmai vándorkonferencia is támogatja a tanárok tevékenységét.

Rónaszékiné Keresztes Mónika, a magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a KÓTA az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága megbízásából indította el az országos értékvédő programsorozatot, amelyre a kormány a költségvetésből 100 millió forint keretösszeget nyújt.

A Nemzeti operák gyöngyszemei című nagykoncerten március 1-jén a Kodály Kórus Debrecen és a MÁV Szimfonikus Zenekar mellett 12 hibátlan, nem hivatásos kórus lép a Müpa színpadára. A hangversenyen lesznek nagy tuttik, de a férfi-, leány- és vegyeskarok aránylag önállóan is lehetőséget kapnak. A műsorban Verdi, Smetana, Bizet és Erkel művei szólalnak meg, közreműködik Horti Lilla szoprán, Gál Erika alt, Szappanos Tibor tenor és Szegedi Csaba bariton – ismertette a koncert részleteit az estet dirigáló Somos Csaba, a KÓTA társelnöke.

A 2017-ben meghirdetett Kodály-programról szólt Lebanov József, az Emmi Köznevelési Stratégiai Főosztályának főosztályvezetője. Idézte fel, hogy a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából életre hívott kezdeményezésben 2017-ben 118 millió forint keretösszegből akusztikus pianínókat kaptak a tankerületek, 2018-ban és 2019-ben, a program második és harmadik ütemében 3-3 milliárd forint állt rendelkezésére az állami, illetve az egyházi fenntartású, művészeti képzést folytató intézményeknek, hogy új hangszereket szerezzenek be, vagy a meglévőket felújítsák.

mti