Óriási bizánci kori borászatot tártak fel Javnéban izraeli régészek

Óriási bizánci kori borászatot tártak fel Javnéban izraeli régészek

A bizánci korból származó borászatot tártak fel Javne település mellett a régészek – jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

Izrael történetének legnagyobb ásatásán a periódus eddig ismert legnagyobb borászatát bukkantak rá, ahol minden évben legalább kétmillió liter fehér bort gyártottak és öntöttek cserépamforákba.

A komplexumon belül öt óriási, pompás borospincét, a bor érlelésére és forgalmazására szolgáló raktárakat, a folyadékot őrző és szállító cserépedények kiégetéséhez elengedhetetlen kemencéket, továbbá több tízezer cseréptöredéket, egész egészében épen maradt amforákat és az egyes alkotmányok közti szervezett utakat találtak.

Egy 1600 éves mozaikot is felfedeztek az ásatásokon, mellette szőlőpréseket – nagy medencéket –, amelyek kiterjedése egyenként csaknem 225 négyzetméter volt. A leletek alapján a borászat tulajdonosai szerfelett tehetős emberek lehettek.

„Minden évben csaknem 2 millió liter bort forgalmaztak! Ez még ma is hatalmas volumen, és nem felejthetjük el, hogy annak idején kézi munkával végezték a gyártás egész folyamatát”- nyilatkozták az ásatásokat végző mesterek, Eli Hadad, Liat Nadav-Ziv és Jochanan (John) Seligman.

„A környéken előállított bort gázai és askelóni bornak nevezték, amely az ókori világ elsőrangú bormárkájának számított. A Javnéban készített cserépedények és bor internacionális hírnévre tettek szert, eljutottak Európába és Afrikába is. Többnyire fehér bor volt, amely onnan kapta a nevét, hogy főként Gáza és Askelón kikötőiből szállították el szerte a világba”- mondták a mesterek.

A javnei ásatásokon még sokkal régebbi, csaknem 2300 évvel ezelőtti, a perzsa uralom korából származó szőlőpréseket is találtak, melyek alapján úgy vélik, hogy ezen a helyen évszázadokig megszakítás nélkül zajlott a bortermelés.

A borfogyasztás jelentősen elterjedt volt az ókorban, gyerekek és felnőttek is rendszeresen itták különféle hígításban, mert a víz sokfelé se tiszta, se jóízű nem volt, és a bort „koncentrátumként” is használták az ivóvíz feljavítására vagy helyettesítésére.

Az IAA két évvel ezelőtt a Tel-Avivtól délre, a tengerpart közelében található Javne település terjeszkedése okán kezdte a leletmentő régészeti kutatásokat. A következő hetekben az ásatásokat megtekinthetjük, de később lefedik a maradványokat, hogy megvédjék a közelgő téli esőzésektől. A továbbiakban régészeti parkot formálnak ki a feltárások területén.

mti