Óriás korallzátonyt találtak az Amazonas folyó torkolatánál

Óriás korallzátonyt találtak az Amazonas folyó torkolatánál

Egy óriás korallzátonyra bukkantak az Amazonas folyó csendes-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén, a 9,3 ezer négyzetkilométer kiterjedésű természeti képződmény egy olyan térségben terül el, amelyet kőolajfeltárásra jelöltek ki.

A csaknem 965 kilométer hosszú korallzátony, amely Francia Guyana partjaitól húzódik Brazília Maranhao szövetségi államáig, meglepte a tudósokat, kormányzati illetékeseket, mindemellett az olajvállalatokat, amelyek megkezdték az olajfeltárási munkálatokat a térségben – adta hírül a The Guardian brit napilap.

Óriás korallzátonyt találtak az Amazonas folyó torkolatánál
illusztráció

A korallzátony létezésére senki nem gyanakodott, mivel a világ terjedelmes folyói szétszabdalják a zátonyrendszereket, és ezért azokon nem nő korall. Mindemellett a korallok a tiszta, napfénnyel jól átitatott, sós vizekben élnek, viszont az Amazonas torkolata a planéta talán legiszaposabb torkolatvidéke, a folyó több ezer kilométeren magával sodort és óceánba mosott hordalékával.

A korallzátony viszont jól fejlődik az Amazonas édesvízi torkolatának vize alatt. Más korallzátonyokhoz képest aránylag gyenge állapotban van, ennek ellenére több mint 60 szivacsfajt, 73 halfajt, rákot, tengeri csillagot találtak a térségében – írták a tudósok a Science Advences folyóiratban.

Patricia Yager, az amerikai Georgiai Egyetem óceán- és klímaváltozás-kutató professzora véleménye alapján a szakemberket meglehetősen meglepte a korallzátony léte. „Elképedtem, éppen úgy, mint a másik 30 óceánkutató – mondta a The Atlantic című brazil lapnak.

Az újság véleménye alapján a korallzátonyt ellenben súlyos veszély fenyegeti, a brazil kormány 80 parcellára adott ki kőolajfeltárási engedélyt a térségben, ezekből 20 tekintetében már biztos, hogy megkezdődött az olajkitermelés, némelyik épp a korallzátony fölött.

mti