Önálló gasztroenterológiai klinikát osztottak ki Debrecenben

Önálló gasztroenterológiai klinikát osztottak ki Debrecenben

Önállóan funkcionáló gasztroenterológiai klinikát osztottak ki a Debreceni Egyetem (DE) klinikai centrumában.

Szabó Zoltán, a klinikai centrum elnöke az átadáskor azt mondta, az országban elsőként kialakított önálló gasztroenterológiai klinika megalapítását az utóbbi évtizedekben a belgyógyászattal mint egységes szakmával kapcsolatos szemléletváltozás, a gasztroenterológia (az emésztőrendszerrel, ezenfelül betegségeivel foglalatoskodó tudományág), ezen belül a hepatológia (májdiagnosztika) kiemelkedő fejlődése, amellett a megváltozott igények és elvárások indokolták.

Mindent összevetve válik hozzáférhetővé a legmagasabb szakmai színvonal és az örök fejlődés – hangoztatta, megjegyezve, hogy az felsőfokú intézményben a gasztroenterológia 2001-től húsz éven át a belgyógyászati klinika részeként, nem önálló tanszékként működött.

Szabó Zoltán kijelentette még: az önállósodást az is indokolta, hogy a klinikai centrum a korábbi években az állam egyik hatalmas egészségügyi ellátórendszere lett. Az elnök köszönetet mondott az átadáson részt vevő Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatónak, hogy szervezetével mindenben támogatta az önálló klinika létrehozását.

Kossa György, az egyetemet működtető Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke jelezte: a klinikán előtérbe állított környék a betegellátásban a gasztroenterológia, de eddig nem tudott önálló szervezetként működni. Az aktuális folyamat is azt tanúsítja, hogy a modern egyetemi modellben sokkal gyorsabban születnek meg döntések.

Az önálló klinika infrastrukturális és emberi hátterével a betegellátás mellett az oktatást és a kutatást is támogatja – fűzte hozzá a kuratóriumi elnök.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora az önállósodás jelentőségét méltatva azt mondta, hogy a elsőrangúan funkcionáló kardiológiai klinika után mindent összevetve már a belgyógyászat másik nagy ága, a gasztroenterológia is önálló szervezetben működhet az felsőfokú intézményben.

Papp Mária professzor, a gasztroenterológiai klinika igazgatója kiemelte: a modern klinika egész Hajdú-Bihar megye gasztroenterológiai fekvőbetegellátását kiszolgálja, szakmai profiljuk a felnőtt gasztroenterológia egész spektrumát felöleli.

A klinika feladata a tápcsatorna, a hasnyálmirigy és az epeutak, illetve a máj eltérő megbetegedéseiben szenvedő betegek teljeskörű ellátása – mondta.

Közölte még: klinikájuk az akut és krónikus májbetegségek ellátásában az állam legnagyobb betegforgalmú centruma és két európai referenciacentrum akkreditációjával büszkélkedhet. A gasztroenterológiai klinika két helyszínen üzemel a nagyerdei campuson: a sürgősségi és gasztroenterológiai tömbben két szinten kapott helyet az 55 ágyas fekvőbetegosztály, ahol két új endoszkópos labort is megalkottak. A ház földszintjén funkcionál a járóbetegrészleg két hepatológia szakrendelővel és a májelasztográfiás vizsgáló laborral. A járóbetegszárnyban formálták ki a gasztroenterológiai triázsambulanciát, amely a sürgősségi klinikáról, emellett sürgős beutalóval érkező betegek azonnali vagy rövid határidővel történő kivizsgálását és ellátását végzi – sorolta a professzor, megjegyezve, hogy két másik szakrendelésük még mindig a belgyógyászati klinika B épületében üzemel.

A tervek közt megjelenik a szakambulancia-hálózat bővítése más különleges gasztroenterológiai rendelésekkel – vázolta a klinikaigazgató.

mti, fotó: Czeglédi Zsolt